fredag 30 maj 2014

Ljuva maj

I maj har man inga sysselsättningproblem, nej. Dagarna går i rasande takt och jag planerar bara en dag framåt - det är så mycket som ryms i huvudet samtidigt.
I går var en välkommen ledig dag, som inleddes med att föra tioåringen till Naturklubben - de skulle paddla och jag hade lovat köra några barn till ån. Det visade sig att det inte riktigt var så enkelt. Först skulle vi - fyra damer och sex barn - bära kanoterna och lasta dem på en släpvagn. Ingen hade koll, jag var den som visste mest om hur spännremmarna fungerar och min erfarenhet bygger på att jag har sett hur andra gör (alltså typ att jag visste att grejen som man spänner med ska vara böjd när man börjar spänna).  Det tog litet tid, men bra blev det, kanoterna (och barnen) kom hela fram till ån och sedan gällde det bara att göra allt i motsatt ordning och sjösätta kanoterna.
Efter denna morgonjomppa lagade vi mat, och så fick vi gäster. De kom till tre och gick halv tio, och trevligt var det. Nu är man på jobb igen, och så blir det helg igen - mystisk vecka. Lågstadiets vårfest i kväll och högstadiets i morgon på morgonen, och så far vi till lande.

torsdag 22 maj 2014

Tidig överraskningsgäst

En vår-yr fågel flög in genom vår balkongdörr tidigt i morse. Den flög in så tyst så ingen märkte det innan maken hörde att något prasslade i benjaminfikusen och upptäckte den där. Sedan fick vi två (döttrarna sov ännu) en kort morgonjomppa när vi försökte få ut den igen. Det lyckades efter att den hade flugit in i köket (och satt sig på kaffemaskinen), där vi kunde täppa till dörröppningarna och med strategiskt viftande och uppmuntrande tillrop styra den mot det öppna fönstret.

Och den vilda jakthunden låg helt stilla i soffan. Han lyfte bara på huvudet och kollade noga vad vi sysslade med. Han jagar inte inomhus, tydligen.

tisdag 20 maj 2014

"Ledig" dag

I dag tog jag ut litet övertidstimmar. Flickorna ska få var sitt rum, och det innebär en kedjereaktion där sextonåringen flyttar till det gamla "lekrummet", tioåringen till hennes gamla rum och fyraåringen till tioåringens gamla rum. Det största jobbet är naturligtvis att tömma det första rummet, där vi har lagrat ett och annat genom åren. Och det var det jag tagit ledigt för att göra - bäst att göra det ensam i lugn och ro. Efter tio minuter var jag redan svettig, dammig och arg. Att man kan ha sparat mycket skräp. Men men, efter fyra intensiva timmar var det tömt.

  
När sextonåringen kom hem från skolan flyttade vi de möbler som skulle dit. Nu får hon bära över sina grejor från det gamla rummet, och så rullar flytten vidare.

Dessutom har jag undertecknat protokoll, lagat middag och hittat en vårfestklänning åt tioåringen. Samtidigt har jag försökt ignorera jobbmailen - ett av mina projekt beter sig inte alls som de brukar, det vill säga att ingenting händer när man inte är på plats. Istället har folk varit mycket effektiva och där har hänt massor idag, och dessvärre inte i riktigt rätt riktning... Men det ska väl gå att reda upp i morgon. Ganska effektiv dag, som uppenbarligen ännu ska avslutas på IKEA.

måndag 19 maj 2014

Första sommardagen

Äntligen kom den, efter sällsynt kalla majveckor. Och ännu till på veckoslutet, när man hann njuta på lande. Av:

 Sommarens första gräsklippning

 Sommarens första solstolshäng

Sommarens första morgonkaffe på terassen

 Sommarens första lammklappning

 
Sommarens första somna-i-båten

 
Sommarens första grilla-korv-på-en-öde-ö


 Sommarens plantering - dill och persilja i ämbar i år, vi provar nya metoder

 
Och här ska vi odla lök, någon gång när den här trädgårdsmästaren (som blir enormt inspirerad om någon annan gräver i jorden) är inomhus.


torsdag 15 maj 2014

Sms-"samtal" med den 16-åriga matnörden

Hon: Ska du till butiken? Köp i så fall mat åt mig till scout-hajken på veckoslutet! Men kom ihåg att vi bara har en gaslåga.
Jag: Okej. Så typ korv och färdiga köttbullar då?
Hon: Näää! Jag tänkte typ kyckling och kokosmjölk.

Ett plus med min arbetsplats

... är att plötsligt ropar någon från våningens kök att "Kom och prova nya chokladsmaker, vi behöver åsikter om de här!". Och så kommer alla kontorsråttor ut från sina rum - chefer, assistenter, jurister, ekonominissar, kommunikationsfolk och andra som råkar vara här - och samlas i köket och provar choklad under livligt kommenterande. Det tar fem minuter, och så går alla tillbaka till sina rum och fortsätter med sina jobb - men vilken trevlig och uppiggande paus.  

tisdag 13 maj 2014

Den svenska tidningsläsarens eldorado

Förra veckan åkte jag till Stockholm på en jobbresa, bara av och an över dagen (och fast resan på sitt sätt är stressig med alla sina moment för bara några timmar på plats, njöt jag faktiskt intensivt av att resa helt ensam. Dricka kaffe på flygfältet och titta på folk. Sitta i sin flygplansstol och läsa, utan att behöva prata med någon. Röra sig snabbt och enkelt, ensam  och utan bagage). På väg hem stack jag mig in på Pressbyrån på järnvägsstationen för att köpa en tidning. Och vilka tidningar det finns i Sverige! Det känns som om det finns en tidning för varje tänkbart intresse.

 
Är du intresserad av flugfiske?

Kanske katter?

 Eller hemslöjd?

 
Och min favorit av dem jag fick syn på under min snabba räd i kiosken: Tåg. Hur många svenskspråkiga individer kan rimligtvis ha nytta av att veta hur man kör ekonomiskt med ett X55-tåg? 

tisdag 6 maj 2014

Tisdagskväll

Ja, det började väl med att vår ena bil är på service. Och så hade jag ett eftermiddagsmöte i stan, som slutade ganska tidigt. Och så frågade jag om jag skulle plocka upp den billösa maken från jobbet på hemvägen, och han sa ja. Och så var vi båda hemma ovanligt tidigt, och jag lämnade honom på gården och promenerade till dagis efter fyraåringen medan han började med middagen. Och så hade vi ovanligt mycket matingredienser hemma, för jag var och handlade igår. Och så blev han inspirerad och lagade pasta med grisfilé och parmesan, och när jag hade kommit hem med fyraåringen och satt på en tvättmaskin hade han också dukat och öppnat en flaska vin. Och alla barn var undantagsvis hemma, och vi åt i evigheter och diskuterade så ivrigt att fyraåringen införde regeln att man måste markera när man ville något (bland annat ställdes frågan: Men alltså - de som blir höga chefer, är de speciellt fiffiga eller liksom bara...snygga?). Och ja - det var en ovanligt trevlig tisdagsmiddag. Och nu är jag ovanligt lummig för en tisdagskväll. Och inte för att jag är helt säkert på de logiska sambanden, men sist och slutligen beror väl allt på bilservicen? Vi får börja serva bilarna oftare.

torsdag 1 maj 2014

Trädgårdsryck

Den här tanten vaknade i morse, och kände en riktigt äkta glädje när hon insåg att det var första maj och hon inte kände minsta tillstymmelse till baksmälla. Maken och sextonåringen är i Oslo, fjortonåringen var hos en kompis över natten och de två minsta och jag tillbringade en lång och slö morgon. Sedan greps jag av en ovanlig lust att pyssla i trädgården. Det verkligt unika var att denna lust sammanföll med att jag faktiskt hade tid att göra det.

Så nu har vi krattat och sopat. Plockat rosk och sågat upp en jättekvist som föll i en storm och var för stor för att rubbas.
 Planterat blommor...

...och burit och radat hundratals stenar.

Nu darrar både armar och ben av det ovana arbetet, men det är ju bara tillfredsställande. En dusch kanske, och sedan så småningom middagslagning. Ovanligt och skönt med en dag som tillbringas hemma från början till slut.

Tillbaka

Ursäkta den korta lilla bloggpausen på två veckor - den beror faktiskt mest på en riktigt avkopplande semester :) Kreta levererade igen, det var soligt, varmt och härligt och vi gjorde inte mycket annat än simmade, solade och åt. Var ute all vaken tid och sov tio timmar per natt. Helt toppen efter den arbetsintensiva vårvintern.
Hotellets strand är så fin, och nästan folktom den här tiden på året.

 
Poolen duger också

God mat

 
Litet shopping
 
Nya sandaler

Bamse-show

Nya upplevelser

Och den här lilla typen simmar numera 10 meter.