måndag 30 juni 2014

Hänt i veckan

Vi åkte en sväng till stan och lämnade sextonåringen (som skulle på FBK-läger) och hämtade fjortonåringen (som kom från London) och en kompis (plus tvättade fem maskiner tvätt, naturligtvis). 

Sedan fick vi gäster till lande samtidigt som solen tittade fram. Vi hann faktiskt åka ut på en båttur och grilla middagen innan det började regna igen. 

Nu är jag igen "ensam" med de tre minsta flickorna och fjortonåringens kompis (i morgon ansluter sig också tioåringens kompis), och vi pysslar vidare. 

Vi bakar...

...och stickar...

och lagar mat och diskar och spelar spel och ser på film. Hur bra som helst. 

Tyvärr fick fyraåringen plötsligt feber på kvällen, så det lär bli paus i simskolan i morgon. Hoppas det går snabbt över och ingen annan smittas. 

torsdag 26 juni 2014

Liten läckergom

- Vad vill du ha till kvällsmål?, frågade jag fyraåringen i går.
- Nå finns det kyckling med grillad tomat?, svarade hon.

Hmm, nej. Jag kunde bjuda på alternativen smörgås, yoghurt eller gröt.

tisdag 24 juni 2014

Lande-dagar

Regnet och rusket fortsätter, och de två minsta flickorna och jag fortsätter att ha sommarlov i kylan. Men ledigheten börjar göra sitt och lugnet sänka sig - jag är inte alls lika frustrerad på vädret som jag var de första dagarna.

I simskolan har de inte ens kunnat doppa tårna ännu. Lägsta vattentemperatur för att de ska simma är femton grader, och i dag var det knappt tretton. Men de leker springlekar ute i två timmar varje förmiddag, och med den aktiva fyraåringen är det en välsignelse. För resten av tiden tillbringar vi i stugköket.

Vi eldar i spisen.

Flickorna gör pärlplattor, pysslar, läser och ritar, och jag stickar sockor. Och så spelar vi spel - fyraåringen börjar få kläm på Uno.  Två kvällar i rad har vi tittat på gamla Beethoven-filmer (hunden, alltså).

 I dag köpte vi pelargoner och dekorerade vår tambur (eller på landet heter det kanske farstu?).

Tioåringen bakade, inspirerad av Pizza Express i London, små bullar av pizzadeg. Först doppar man dem i vitlökssmör (eller vanligt smör, eller pesto, eller vad man nu gillar) och äter dem som förrätt.


Och till sist, efter huvudrätten, doppar man bullarna i Nutella. Mycket, mycket gott :)

söndag 22 juni 2014

Semesterinledning

Midsommaren firades i regn och rusk - tror inte att temperaturen en enda gång steg över 10 grader (det lär vara den kallaste midsommaren på 30 år här i trakten). Vi kämpade dock på med våra gäster och hade det trots allt väldigt trevligt.
Småflickorna och papporna vid midsommarstången på Högsåra.

Midsommartårtan.
Gästarna åkte i morse, och för ett par timmar sedan åkte maken hem för att jobba. Kvar på lande - i ösregn och en temperatur på fem grader - blev jag med tre flickor och en hund med ryggkott efter för mycket grävande. Och enligt väderprognoserna har kylan kommit för att stanna. Stämningen var trött, litet dagen efter och något avslagen.  Men så ryckte vi upp oss, bakade semlor:

 spelade spel och planterade om en tomatplanta som jag hade fått av en kompis:
Nu sprakar brasan i vedspisen och strax ska vi äta nybakta semlor till kvällsmål. Och min första semestervecka är faktiskt min oförbrukade vintersemester, så med tanke på det är ju vädret helt på sin plats. I morgon börjar fyraåringens efterlängtade simskola - i havet!

onsdag 18 juni 2014

Snart!

Jag har packat lande-kassen. Maken och äldstingen står i köket och gravar fisk i olika smaker för midsommarfirandet. I morgon när jag stämplar ut från jobbet hämtar jag två barn hos mommo och moffa och kör ut till lande. Och kommer tillbaka till stan först om fem veckor! Det känns nästan osannolikt (och vädret hjälper inte upp sommarkänslan, i går snöade det!!!) - men månne man inte vänjer sig :)

De viktigaste dryckerna för semesterveckorna står också i hallen.

tisdag 17 juni 2014

Morgonäventyr


I morse har jag - tadaa - åkt till jobbet med kommunala transportmedel. För första gången fast jag har jobbat här i snart tre år. Två tåg, en buss och en medellång promenad. Allt klaffade perfekt fast jag ett ögonblick var litet vilse i Dickursby, inga väntetider någonstans och ändå tog det en timme och 20 minuter från dörr till dörr (det andra alternativet, tåg-metro-buss, tar ytterligare en halv timme). Det går väl an på sommaren, men en mörk och kall vintermorgon.... Och med bil går det på 25 minuter. Förmodligen tar det alltså ytterligare tre år innan jag åker tåg till jobbet igen.


Orsaken till att jag ville lämna bilen hemma är att vi ska ut på stan med vårt team i kväll (och kollegan som vi brukar samåka med vid sådana här tillfällen är på resa). Litet seminarium, sedan diverse programpunkter och middag på olika håll i stan. Och förmodligen ett eller två eller tre glas vin.  Blir skoj!

måndag 16 juni 2014

Konsertresa till Stockholm

Veckoslutet tillbringades i Stockholm. Fyra företagsamma femton-sextonåringar (bland dem alltså min egen), hade bokat först en Frankrike-semester (hos en av flickornas föräldrar) och sedan biljetter direkt till Stockholm på fredag och till One Direction-konserten samma dag. Vi krävde att en vuxen skulle vara med också där, med resultatet att jag fick åka tillsammans med en annan mamma. Och då lade vi också till två konsertbiljetter för två småsystrar.

Vi hade föreställt oss att alla landar på Arlanda, sedan skulle vi sammanstråla där, äta litet, föra väskorna till hotellet och åka iväg tillsammans till konserten, där mammorna skulle lämna flickorna och tillbringa kvällen i Stockholm centrum. Nästa dag skulle vi alla strosa omkring i Stockholm, innan båten hem gick på kvällen. Planen sket sig direkt, när flygen var försenade och konserten började tidigare än vi trodde. Den kontrollerade avlämningen av flickorna byttes till att de som landade först fick köpa take-away-hamburgare åt alla flickor, sedan rusade vi till tågstationen, där tåget visade sig gå om två minuter, gav flickorna förhållningsorderna Spring! och Tappa absolut inte bort småsystrarna! och sedan, när de hade hunnit med tåget, fann sig två mammor med åtta personers bagage på flygfältet.

Oerhört läcker smörgås på Arlanda flygfält (när vi släpat väskorna till hotellet). Surdegsbröd, rödbeta, chevre och valnötter.
Och helgen fortsatte likadant. Så gott som varje praktisk sak var utmanande. Stockholm var uppenbarligen inte berett för två konserter dagarna efter varann med 45.000 åskådare per dag. Tågen var överfulla, gatorna fulla, maten slut på caféerna osv. Allt gick bra, flickorna klarade sig hur bra som helst och vi skrattade och hade skoj, men nog drog vi en lättnades suck när vi till sist hade hunnit med båten och alla var med. Sedan lämnade vi flickorna i kön till en restaurang och gick upp till däcksbaren, den andra mamman och jag. Där drack vi en välförtjänt öl i solen innan vi gick tillbaka in till middagen med hela gänget.  

Selfies i motljus



torsdag 12 juni 2014

Skola som skola

- Tänk, på fredagen är du sista dagen på dagis!, sa jag åt minstingen.
- Va, går jag aldrig mera dit?, sa hon med darr på stämman.
- Jo, visst! Sedan efter sommaren, när pappa och jag börjar jobba igen, då kommer du tillbaka, sa jag.
- Aj ja, sa hon. Jag tänkte, att när du har sagt att jag ska börja i simskola...

Ibland glömmer man hur noga man borde förklara saker för en fyraåring. Hur ska hon veta att en simskola är något annat än en vanlig skola?

onsdag 11 juni 2014

Rolig idé

Alltså titta vad de har gjort på dagiset vid mitt jobb! Man blir glad varje gång man ser det.

måndag 9 juni 2014

Sommar-veckoslut

Weekenden tillbringades på lande, och också vädret var på gott humör. Vi åkte ut på båtutfärder både på lördag och på söndag.
Vi hann med både cafébesök och öde ö-picnic.
 
 
En viss ringrostighet kunde skönjas efter vintern, några plötsliga och oväntade situationer muntrade upp våra utfärder - men vi lyckades reda upp allt utan bestående skador :) 
 
Och midsommarrosen stortrivs med vädret i år. Värre är det med vattenläget i brunnen - kommer det inte ordentliga regn snart lär vi vara utan vatten redan när semestern börjar.




torsdag 5 juni 2014

Ny plats

Vi har flyttat på jobbet - igen. I dag är första dagen på min nya plats, och jag har redan fått igång datorn och packat upp fyra lådor av sju, ganska bra tycker jag. Jag flyttade tillbaka till ett öppet kontor, men fick en mycket bra plats (längst bort i hörnet, vid ett fönster), och det är roligt att sitta bredvid sitt team igen, så än så länge känns det bra.

Det mesta känns bra just nu, faktiskt. Veckan har varit rolig med lagom mycket trevligt program. Jag bestämde mig i början av veckan för att börja min semester redan vid midsommar, och insåg sedan att det ju bara är två veckor dit. Det var 20 grader och sol ute redan när jag körde till jobbet på morgonen. Jag hade sovit gott (i nästan nio timmar!) och skrattade för mig själv (det händer ju aldrig normalt) i bilen i morse när jag hörde Succémorgons förslag till socialt experiment med olika nationaliteter instängda i en hiss. I går fick jag höra glada babynyheter (obs inte egna) och i dag fick jag goda nyheter på jobbet. Toppentoppen med sommar och den fiilis den medför i det här kalla landet! 

måndag 2 juni 2014

Sommar!

Så nu är det officiellt sommar - juni har börjat och skolorna slutat. Vi firade skolbarnens välförtjänta sommarlov (och fina betyg) med lunch på Svartå slott tillsammans med morföräldrarna innan vi åkte vidare mot lande. Och på lande blommade allt.

 Det gamla äppelträdet blommade.

Syrenhäcken blommade.

Utetuppen har aldrig haft en så vacker inramning.
 

 Till och med midsommarrosen hade börjat blomma (den har nog noll koll i år).

Och här ser ni mitt fynd från företagsrestaurangens loppis - två ämbar i rostfritt stål. Mycket snyggare än plastämbaren de ersatte, och de här lär inte gå sönder i första taget.