fredag 28 november 2014

Ledig dag


Jag vet inte när jag senast skulle ha varit ledig en vardag, i stan, när det inte är skollov. Och det var helt otroligt skönt - och ganska effektivt också.

Jag vaknade tidigt, men drack morgonkaffe i lugn och ro med tidningen - och umgicks med familjen innan de for sin väg. Sedan städade jag upp och tvättade några maskiner tvätt, såg sedan att klockan inte ens var elva så jag lade mig en stund i soffan med en bok. Sedan bankärenden och en lång utfärd till ett köpcentrum, där jag flanerade omkring hipp som happ och tittade på vad jag hade lust med. Som det ofta går när man inte har någon plan stötte jag på en överraskande rea och fyndade kläder till ungarna och mig själv för vrakpriser - bland annat jeans till tioåringen som växer som gräs för tillfället. Och det var förvånansvärt avkopplande att gå omkring i ett ljust, folktomt köpcentrum utan brådska. Till sist var jag och klippte mig.

Och så promenerade jag till dagis efter femåringen, och staden hade fällt några stora granar på vägen som vi tog litet kvistar från när vi gick hem. Dem satte vi i en kruka och dekorerade med små julgransbollar.

Och så hade vi traditionellt fredagsmys med fjortonåringen, tioåringen och femåringen (maken är på jobbets julfest och sextonåringen på skolans filmnatt) med god middag, godis och film. Och jag, jag känner mig ikapp. Huset är städat och litet julpyntat, tvätten är tvättad och kylen full, alla är lugna och nöjda och ingen har haft ett enda utbrott. Och helgen har bara börjat. Men antagligen skulle det inte vara likadant om jag var ledig alla fredagar - väl?

torsdag 27 november 2014

Broplem

I går hade någon uppenbarligen grävt av en kabel, så vi (och rätt många andra) hade inget internet. I dag har någon grävt av ett fjärrvärmerör, så vi har inget varmt vatten. Omväxling förnöjer :)

Vi piggade upp oss med att åka och köpa ljusslingor till buskarna vid ingången - blev jättefint. Och glögg som nu värms på spisen.  Och äter av vår lufttorkade skinka, som just anlände från Italien.  Och i morgon tar jag ut litet övertidstimmar och håller en ledig dag. Så i själva verket är läget inte tokigt alls.

måndag 24 november 2014

Jul på annan ort

Jaha, hör ni - flygbiljetterna är bokade och hundhotell fixat, så hela familjen kommer att tillbringa jul och nyår i London! Det blir toppentoppen, tror vi, och vi tänkte gå all in. Vi har googlat, och det gäller tydligen att äta kalkon med tranbärssås och en massa obekanta tillbehör till julmiddag. Femåringen hade dock ett litet förbehåll när det gällde julgubbedelen (jag berättade att julgubben inte kommer alls på kvällen, utan bara lämnar något litet i en strumpa på natten):

- Men mamma! (satte sig kapprak up i sängen) PÅ RIKTIGT! Då måste jag få låna en strumpa av dig! (paus för eftertanke) Eller pappa. För mina är minst, det är ju jätteorättvist!

lördag 22 november 2014

Hoppsan

Jag kallar denna välkomponerade bild från i går för "Laga inte mat efter 1 1/2 glas vin". Men flickorna blev mycket roade när deras mor fumlade med ett ägg.

Snö!

I går kom snön. Jag jobbade ganska sent, och när jag kom hem möttes jag av en snölykta. Man blir ju så glad. Förutom att den är vacker handlar det ju om vad den betyder - om ens familj har haft tid och lust att göra en snölykta på trappan och tända ett ljus i den, då är nog allt ganska bra.

onsdag 19 november 2014

Nattlig överraskning, del xxx

Vår brandvarnare meddelade att batteriet håller på att ta slut, med de där små, regelbundna, irriterande pipen. Eftersom vi naturligtvis inte hade ett nytt batteri hemma tog vi bara ner brandvarnaren och lade den på bänken.

I natt vaknade jag av ett hysteriskt brandvarnartjut. Det visade sig att maken hade satt sig på brandvarnaren när han skulle natta hunden. Jag vet inte vem av oss som blev mest överraskad.

Manikyr

Jag fick manikyr av femåringen i går. Vad som fallerar i precision kompenseras med attityd. "Mamma, jag satte så mycket så det här håller i 1000 veckor", lovade hon.

fredag 14 november 2014

Pust...


...vad det har varit bråttom på jobbet den här veckan! Men på ett trevligt sätt, egentligen, en massa rätt små men viktiga grejor som måste göras genast direkt. Inget som har känts för svårt, så man blir stressad av den orsaken, bara hederligt bråttom. 

Men snart - bara ytterligare några små, men viktiga saker är gjorda - blir det veckoslut. Jag ser fram emot traditionellt november-fredagsmys med god mat, vin och efterrätt, tända ljus, soffa och barnfilm.  Men i morgon ska jag göra något som jag aldrig har gjort förut - samlas med en massa andra svenska fullmäktigeledamöter från hela landet för gemensam info och nätverkande (antar jag). Blir spännande.

tisdag 11 november 2014

Tallinn

Tallinnresan blev ju toppen-toppen. Det var inte illa att, som omväxling, få diskutera och skämta med maken på tu man hand. Och promenera. Och äta!

Vi lyckades pricka in tre trevliga restauranger och åt fantastiskt vid varje mål. Luncherna intogs på hipster-ställena Sfäär och F-hoone, och middagen på Rataskaevu 16. Allt var gott, och nog blir man ju extra glad när man kan äta trerättersmåltider med vin eller öl för 20-25 euro per man...

Och hotellet - ååh, hotellet! Maken slog på stort och bokade ett extra stort rum på Swissotel, och det var det såå värt när man åker på tu man hand och stannar bara en natt. Utsikten var fantastisk och sängen bredare än lång. Där fanns ett spa, och frukosten var en dröm.

Badrummet var säkert nästan lika stort som det vi har hemma.

Pre-förrätt på rummet (handlad på Stockmann vägg i vägg), innan vi gav oss ut på stan på lördag kväll. 
Intressant lampsystem på restaurangen. Alla lampsladdar utgick från samma uttag i taket, och så drogs de till krokar ovanför borden på ett mer elle mindre hängigt sätt. Jag blev litet lockad, månne det skulle se roligt ut i vardagsrummet?


Vi handlade nästan ingenting (hur många procent av finländarna månne någonsin gör som vi denna gång - som kom hem utan en enda flaska alkohol), bara litet vantar åt flickorna. Och åt mig - en speciell design där fingrarna och tummen sticker fram. Praktiskt, faktiskt, när man ska köra, kolla på sin telefon eller göra något annat som kräver viss precision. Femåringen blev överförtjust i skinndetaljen och frågade snällt: Mamma, om du någon dag inte behöver dem till jobbet, så får jag då ta dem till dagis? (Tror tyvärr inte det. De skulle kanske inte tåla sandlådslekarna så bra.) 

fredag 7 november 2014

Helgplaner

Vet ni vad vi ska göra i helgen? Efter en rätt omfattande logistikoperation (som genomförs i dag), med målsättningen att få alla barn och hunden placerade för veckoslutet, åker maken och jag på tu man hand till Tallinn! Blir ju toppen! I synnerhet som vi har bokat ett lyxigt hotell, med spa. Om vädret inte skärper sig sticker vi kanske inte ut nosen alls på hela resan.

Nattvandrare

Gammal bild av de två marödörerna
Timmen mellan 24 och 01 var aningen orolig hos oss i natt. Först kom femåringen till vår säng (händer numera ytterst sällan). En kvart senare väckte hon mig igen och bad om ett glas vatten, och ännu en kvart senare för att meddela att hon går tillbaka till sin egen säng (tack för infon).

Ytterligare en kvart senare (kan inte fatta att jag somnade om varje gång här emellan) väcktes jag av mystiska ljud. Det dunsade, skrapade och prasslade i övre våningen. Jag gick upp och då hördes också låga frustanden - och alla ljud kom från vår soffa. Med viss bävan tände jag lampan och hittade en tom chipspåse och hunden (som alltså egentligen inte ryms där) under soffan. Att få in nosen i en chipspåse är ju också i vanliga fall en komplicerad manöver för hundar som inte har händer till hjälp, och när han försökte göra det under soffan (där han alltså måste kräla med magen platt mot golvet och inte kan lyfta på huvudet) blev det en del oljud.

Jag antar att den nattliga händelsekedjan gick ungefär så här:

1. Maken äter chips i soffan efter att jag har somnat.
2. Maken lägger chipspåsen på soffbordet, och glömmer den där när han går och lägger sig.
3. Hunden bidar sin tid och när allt är lugnt tänker han sig att han ska putta ner chipspåsen och smörja kråset.
4. Olyckligtvis blir putten litet okontrollerad och påsen åker in under soffan.
5. Hunden låter sig inte nedslås utan följer efter in under soffan.

Men sedan kom jag, tände lampan och störde processen. Hunden ålade ut igen med ett fåraktigt uttryck i ansiktet och viftade generat på svansen.

Och resten av natten blev lugn.

torsdag 6 november 2014

Morgonöverraskning

I morse, när jag kom till jobbet, visade det sig att några kollegor hade ordnat gröt-morgonmål som överraskning åt resten. Havregrynsgröt med olika läckra tillbehör som man kunde strö över den.

Så där satt vi sedan en kvart, åt gröt och babblade med kollegorna innan alla gick till sina platser och datorer och väntande arbetsuppgifter. Vilken bra inledning på jobbdagen.

lördag 1 november 2014

Halloween

Femåringen var mycket ivrig inför "den där pumpadagen" när man skulle få klä ut sig till skrämmande saker, och eftersom de inte hade någon maskerad på dagis fick vi arrangera en egen liten improviserad Halloweenfest med några extra barn - alla utklädda.

Meny: pizza, där alla komponerar sin egen (med tortillaplättar som botten, ett utmärkt tips för er som inte ännu känner till det).
 Mer eller mindre skrämmande...

Och spindel-kokosbollar och chokladkaka dekorerad med spindelnät till efterrätt.