måndag 29 augusti 2016

Är det höst eller är det höst?

Ute regnar det. Jag har

 
a) kokat äppelmos

b) bakat semlor

c) gjort korvsoppa till middag. 

I morgon ska jag på jobb, efter två månaders ledighet (utom en vecka i juli när ingen annan var på jobb, så det kan inte riktigt räknas). Få se hur det ska gå... Efter jobbet ska jag hämta två sjuåringar, laga mat åt dem, föra dem till jomppan, gå på nämndmöte och gå på föräldramöte.

Lyckligtvis har jag sedan ännu en ledig dag på onsdag - det känns som om den kan komma väl till pass efter denna mjukstart.

söndag 28 augusti 2016

Landehelg

Vi tog de två minsta döttrarna och hunden och åkte till lande på fredag kväll, efter en paus på ett par veckor. Pausen gjorde gott, nu var det igen så fint och avkopplande att tillbringa veckoslutet på lande. Vi plockade blåbär, pysslade på gården och var på en båtutfärd - och så råkade lördagsmiddagen bli så oförglömligt god (dessutom utgick menyn ifrån frystömningen :)). Ni vet, samma rätter blir ibland okej eller gott, men inte mer än så, och ibland råkar allt bli perfekt, som i lördags. Vi började med räksmörgås (med nyskalade räkor, dill från landet och ett gewurztraminervin), sedan biff med vitlökssmör och franskisar (rostbiff som visade sig vara så mör att den fick bli biff), och sedan tolvåringens blåbärspaj med vaniljglass.

Efter middagen var vi så vansinnigt mätta och belåtna att det kändes för jobbigt att ta sig till någon av forneldarna på ön. Vi gick istället i bastu och maken ordnade en liten, privat forneld på gården. Mysigt, stillsamt och fint.

måndag 22 augusti 2016

Förefaller obekvämt

Sjuåringen sover i en hög säng strax under taket, och föräldrarna har sällan anledning att klättra upp dit. I dag bytte jag dock hennes lakan, och märkte att ett mjukisdjur hade gått sönder (utan att anklaga någon specifik kan man kanske anta att någon tax kan ha haft ett finger med i spelet) och fyllningen hade runnit ut i sängen. Och hon har inte sagt något!

Man undrar vid vilken ålder man börjar lägga märke till - och störas av - hundratals pyttesmå plastpärlor i sin säng?

söndag 21 augusti 2016

På hälsogranskning med sjuåringen

Skolhälsovårdaren berättar vem hon är och vad hon gör. Hon väger, mäter, testar syn och hörsel och ställer massor av frågor till sjuåringen om kompisar, matvanor, sovtider och motion. Till sist frågar hon sjuåringen om hon kanske har några frågor?

- Jo!, säger sjuåringen. Hur många toaletter finns det egentligen här i skolan?

torsdag 18 augusti 2016

Skolstart

På söndagen återvände vi till stan, och på tisdagen var dagen som den nyblivna sjuåringen väntat på i evigheter: Skolan började. Stor iver och spänning på skolgården, och enormt mycket att berätta när jag hämtade henne några timmar senare. Hela vägen hem (promenaden tar en halv timme) och kanske en timme till babblade hon oavbrutet och glatt - om klassrummet, läraren, klasskompisarna, rasterna, maten, eftis, mellanmålet och allt annat som hade hänt under dagen. 

Och jag är så väldigt glad att jag tog tjänstledigt i augusti. Att jag har tid, ork och intresse att fråga mera ännu efter en timmes referat. Att jag kan fylla i alla papper, plasta böcker, se på när hon packar väskan och i lugn och ro öva skolvägen med henne. Och att jag utan stress hinner också med storasystrarnas behov - fast de är vana och tar skolstarten mycket lugnt, är det ju ändå grejor som måste ordnas, köpas och fixas.

Och de lugna timmarna har jag den här veckan ägnat åt att rensa garderober hemma. Påse efter påse förs till soptunnan, loppis eller återvinning. De senaste hektiska åren har vi nog bara pressat in allt i skåpen utan att hinna tänka efter allt för mycket. Det är otroligt hur många par urvuxna stövlar eller gamla ryggsäckar som har gömts i våra skåp - för att nu ta några exempel. Skönt att få ordning också där, och det är ju så mycket lättare att hitta sina grejor när det inte är proppfullt...  

Normala sysslor när semestern är slut här hos oss, alltså - att får ordning på hem, rutiner, måltider och tidtabeller. Men vilken lyx att få göra det i lugn och ro.

tisdag 9 augusti 2016

Öde ön 2016

Traditionsenligt - det har hänt minst 2 år tidigare - råkade vi ut för dåligt väder under båtresan från vårt lande till ön, och anlände alltså genomvåta och genomfrusna. Men nöden var inte så stor, havet var varmt och vi började med att elda bastun.

Och sedan, som sagt, gick veckan åt till att njuta och ta det lugnt. Jag märker nu att jag mest har fotat naturen och inte vad vi gjorde, men tro mig, det var inte så mycket. Simma, elda bastu, gå i bastu, laga mat, äta mat, diska efter mat, baka i gasugn, promenera, plocka hallon, äta hallon, läsa, läsa, läsa och sova, sova, sova. Mycket dåligt internet och dålig telefonförbindelse, och radion fungerade inte i år (batterierna var kanske slut? Vi kollade inte så noga). Fantastisk vecka. 

Kaffe vid stranden.

Uppe på ett av bergen - ön är enorm.

Kvällspromenad.

Läsa på bryggan. 

I år hade vi ovanligt mycket gäster. En familj (som på bilden anländer med båttaxi) stannade två nätter och en annan kom över dagen. Roligt, det med.

 Papporna på den högsta punkten på norra delen av ön.

Stugan i kvällsbelysning.

Lunchgrillning - korv vaktar korv.

På hemvägen stannade vi i Nagu Berghamn - en mycket vacker ö. Där fanns ett gäng kossor som sommarjobbade med att hålla landskapet öppet, men det verkade inte vara så stressade - största delen av gänget låg på sandstranden och njöt. 

Vi hade planerat lunchen väl, tagit med mat och trangia, men insåg sedan att vi hade glömt att packa med engångstallrikar, muggar och bestick. Så det blev smörgåsar, kokta ägg och man-tager-vad-man-haver-kaffe - maken drack från en ölburk och jag från en plastflaska (som dessvärre smälte litet).

måndag 8 augusti 2016

Tillbaka igen

Veckan på Öde ön var fantastisk. Av alla ställen jag varit på tror jag att den här
ön är platsen där jag kopplar av mest och njuter mest av nuet. Bara sola, simma, laga mat och äta, klätta på bergen, elda och gå i bastu, läsa, beundra naturen och sova. Otroligt avkopplande. Jag återkommer med bilder i ett annat inlägg.

Men allt har ett slut och i går kom vi tillbaka till eget lande - fint det också. Maken och tonåringarna fortsatte direkt till stan, men de två yngre döttrarna och jag stannar ännu några dagar (har jag berättat att jag, lyxigt nog, är tjänstledig hela augusti?). I dag har vi tagit det mera lugnt, plockat blåbär (finns massor!), klippt gräset och handlat mat. 

Och mitt trädgårdsland! Vilken succe det är i år! I dag åt vi kycklingsallad med ruccola, persilja och gräslök från eget land. Delikat.