tisdag 25 juni 2024

Sista jobbveckan

 

Sista jobbveckan innan semestern är på gång. Igår jobbade vi i stan, förde minstingen till hennes konfirmationsläger och tvättade massor av tvätt. Men efter arbetsdagen åkte vi ut till lande, för att jobba resten av veckan på distans här.

Och vilken början på landevistelsen! Alldeles fantastiskt väder, varmt och strålande sol. Morgonen kunde inledas med min bästa favorit, kaffe på terrassen, och maken hade dessutom gräddat croissanter.

Hundarna är helt slut efter att ha fått springa fritt på holmen hela midsommarhelgen och ligger mest och vilar. Vi har jobbat i lugn och ro, men nu börjar arbetsdagen vara slut och vi kan ge oss iväg på en eftermiddagsutfärd med båt. Inte illa. 

måndag 24 juni 2024

Årets midsommarfirande

 

I år firade vi midsommar på vår kompisfamiljs lande i den åländska skärgården. Resan dit tar ju sin tid, via Gustavs, med två färjor på vägen, men redan när man svänger av från Åbo motorväg känns det ju som semester. Och väl framme var det så fantastiskt fint. Vi åt utomhus på klipporna, och tog sedan båten till den närmaste midsommarstångsresningen. När den skulle resas bad de om hjälp av "starka karlar". Båda papporna steg förstås fram, och maken fick en av de tyngsta positionerna, där stången knuffades upp med hjälp av en klyka. Men bra gick det, och roligt var det ju att få vara med.

När vi kom tillbaka till ön fortsatte vid med efterrätten, och blev sedan sittande på klipporna och pratade medan flickorna eldade bastun och simmade i den vackra natten. 

Nästa dag var lika vacker, kanske ännu varmare, och vi åkte på båutfärd.

Modiga ungdomar - och maken - simmade i det kalla vattnet. 

På kvällen upprepade vi samma, lyckade koncept från dagen innan. Lång middag på klipporna, bastu och nattsim (också jag denna gång). Och nästa dag hem till stan igen. Så fantastiskt fin midsommar. 

tisdag 18 juni 2024

Landehelg

 

Som förväntat - och förhoppat (det ordet finns kanske inte? Men borde finnas) - lugnade allt ner sig, och nu har det varit vanliga arbetsdagar, vanliga kvällar och vanliga veckoslut. Senaste helg tillbringade vi på torpet, tillsammans med 20-åringen (minstingen var på äventyr med sin kompis familj). Fredagsmiddagen var smörstekt abborfilé med nypotatis - enkelt och gott.


Det är så vackert nu på vår vanliga förmiddagspromenad till kärret.

På lördagen åkte vi på båtutfärd...

och åt lunch på Skatafé. Deras räkmacka var enorm! Och god.

Hundarna får vara mycket ute, och ligger sedan belåtet i kökssoffan och tar det lugnt. Äldre hunden ligger lugnt bredvid oss också utomhus, t.ex. medan vi äter på terrassen, men den yngre - och hittills superförsiktiga - typen smet iväg ett par gånger under helgen. Inte långt, men ändå. I princip går det bra att ha dem lösa om man han uppsikt över dem, men om det råkar komma något oemotståndligt förbi - som en hjort eller grannens katt - så sticker de nog.

På söndagen började det regna, så vi lämnade lande genast efter lunch och åkte via Fiskars och invigningen av biennalen. Man kom in med Museikortet, så bra påfund. Det här verket påminde mig om luciatåget som vi "pyntar" med till jul, men var oerhört mycket vackrare. 

Det här var kanske min favorit. Den ser ut som om den skulle vara tovad, som om man kunde stryka med handen över piggarna, men var gjord av keramik (och jag rörde den nog inte).

söndag 9 juni 2024

Sommartider

 

Från Åbo fortsatte jag till Tammerfors och de fjärde och sista personaldagarna för denna gång. Personaldagarna är intensiva och roliga, det är skoj att träffa en massa bekanta och obekanta kollegor från olika håll i landet och man lär sig mycket - men man är ganska trött efteråt och att vara två dagar borta från vanliga jobbet varje vecka skapar ju oundvikligen en viss hög av ogjorda uppgifter. Men men, roligt är det, och nu när det är klart för denna gång känns det både skönt och litet tomt.

Vi hade program i stan så många veckoslut att vi bestämde oss för att åka till lande på avslutningsveckoslutet, fast vi bara kunde stanna där från fredag kväll till lördag dag. Och det var det minsann värt! På fredag åt vi middag utomhus och på lördag förmiddag hann vi ut på en jättefin båtutflykt.

Förra veckan hade vi ännu strategidagar i Billnäs, och det var ju också så fint! Det var jättevarmt, inte minst i vårt konferensrum, och den sista workshop-uppgiften fick vi tillstånd att göra på terrassen, med varsin drink. Gick ju genast mycket bättre.

Innan vi gick och lade oss tog några av oss en sen kvällspromenad, och det ångrade man ju inte. (Tror faktiskt det aldrig har hänt att man ångrat en promenad, när jag tänker efter.)


På fredagen hade vi den traditionella (redan fjärde gången) pizzakvällen med mina närmaste arbetskompisar hemma hos oss. Denna gång kunde alla utom en komma, och vi var 14 personer som hade pizza-knytkalas, åt och drack och pratade och skrattade. Vilken lycka ändå, att ha kollegor som man trivs så bra tillsammans med att man gärna umgås med dem också privat. Samtidigt var det avskedsfest för vår chef, som tråkigt nog byter jobb efter semestern.

Och idag regnar det (men det gör nog gott), och jag ska vara valfunktionär i EU-valet. Men sedan, tror jag, ska det bli vanliga arbetsdagar och veckoslut! Och så småningom semester. Minstingen har ju sommarlov redan.