Det hände sig tidigare i år att en av våra goda vänner fyllde 60, och ordnade stort kalas. Vi funderade på vad man kunde ge i present, som skulle glädja födelsedagsbarnet men inte bidra med en (onödig) pryl. Och så kom jag på det - en 60-rättersmiddag hemma hos oss!
Alla inblandade är mycket matintresserade, men till och med vi insåg att 60 rätter kan vara omöjligt både att tillreda och att äta. Men 15 rätter per man kändes möjligt och utmanande på ett roligt sätt, och 4 x 15 blir ju 60.
På lördagen var det dags, och vi hade ägnat en del tankemöda åt menyn. Det gällde ju att dels få en balans och omväxling i smak och struktur, dels skapa en helhet som gör alla mätta men inte spränger magarna, och dels få det att fungera praktiskt med tillredning och servering i ett vanligt kök - samtidigt som vi vill umgås med gästerna, inte stå i köket under middagen.
Det blev så bra, och det blev en så rolig kväll! Vi satte oss vid matbordet strax efter sex, och halv tolvtiden dukade vi fram den sista efterrätten. Vi hann prata, och vi hann minsann äta. Tror vi ska använda den här presenten flera gånger.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar