söndag 10 september 2023

(För)Rådhuset

 

Aningen matta efter gårdagens mycket trevliga kräftskiva satte vi igång med skjulbyggandet på förmiddagen. Vädret var härligt och de båda äldsta döttrarna hjälpte till med pusslet. 

Vi letade ganska länge efter ett skjul som skulle passa in i husets funkis-stil, och det var inte det lättaste. Vi kollade först på byggsatser i trä, men de som inte var jättedyra var av ganska svagt material och hade detaljer som inte passade in - snickarglädje, mansardtak eller annat. Maken är händig och ett tag tänkte han planera, såga och bygga allt själv, men när han kollade noggrannare verkade både materialkostnaden och tidsåtgången bli ganska saftig. Till sist fastnade vi, litet till vår egen överraskning, för en byggsats i komposit. 

Det var som att skruva ihop en jättemöbel från IKEA. Bitarna var tydligt märkta och bara man läste bruksansvisningen noggrant gick det ganska enkelt. Ibland behövde man vara två personer, och jag ryckte in ibland när döttrarna hade åkt hem, men det mesta byggde nog maken.

Medan jag bland annat fixade denna plätt - området som grävskopan inte hade kommit åt. Här växte en ojämn och ganska stor gran och en kryptall, och jag sågade ner dem och grävde bort stubbarna. Till sist bredde jag ny mull över allt och sådde gräs- och klöverfrö. Plankan och stödet är provisoriska tills gräset har grott, så allt inte sköljs ner om det kommer en störtskur.

Och på eftermiddagen var skjulet klart! Så snyggt och passar med vårt hus, vi är jättenöjda. Nu återstår att inreda med hyllor, bära in allt som ska sparas och föra bort allt bråte. Blir toppen.

Och till sist täpptes ett smithål till. Taxen kollar om han verkligen inte kommer ut den här vägen längre - alldeles nyss gick det ju!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar