lördag 31 augusti 2024

Sensommarhändelser

 

Igår hade vi den årliga kräftskivan med makens syskon med familjer hos oss. Tre av oss hade dessvärre förhinder, men däremot var två nya pojk- och flickvänner med för första gången i år, och vi var femton personer runt bordet. Nog är det fint ändå, när man kan ha så trevligt tillsammans med släkten. Oavbrutet prat och skratt i kusinändan, och oavbrutet prat och skratt i föräldraändan. I år råkade det dessutom vara en tropiskt varm kväll, och vi kunde sitta utomhus.

Jobbdagarna går fortfarande i ett huj med mycket att göra, men det känns (just nu) som om läget är under kontroll, det är lagom mycket och jag har tid och ork för annat på kvällarna. Min ambition (som jag inte tar så jätteallvarligt på) är att laga vegetariska middagar på vardagarna, och "spara" kötträtterna till veckoslutet - och jag tror det har lyckats de senaste veckorna.

En kväll var solnedgången så här fin.

Och en annan kväll planterade jag om våra blommor. Efter rätt många decennier av mycket styvmoderlig blomhantering har jag kommit på en revolutionerande sak: Om man tillsätter gödning i vattnet när man vattnar dem mår de oerhört mycket bättre! Nackdelen är att de växer ur sina krukor hela tiden.

Förra helgen var vi på lande, på tu man hand med maken - och hundarna, såklart - medan minstingen blev i stan för att spela handboll. Morgonens hundpromenad var extra bra, då jag hittade ett par liter kantareller i dikena vid skogsvägen. Hundarna blev till slut både förbryllade och otåliga, när jag hela tiden stannade och klev ner i diket.

De här kantarellerna krävde dock att jag kom tillbaka senare, med långbyxor och rock, för att inte riva sönder mig på den skyddande granen.

Vi hade äntligen fått vår båt tillbaka från verkstaden, och ivern att åka ut var stor. På söndagen var det väldigt varmt och väldigt blåsigt, så vi åkte till en holme nära oss, tog i land på läsidan och gick över den till lovartsidan. Där satt vi och åt medhavd lunch och beskådade vågorna och förbipasserande båtar. Så fin utfärd, bara en liten bit från vår stuga.

Idag har varvnålen legat ganska lågt, efter jobbveckan och gårdagens kräftskiva. Vi ska väl avsluta dagen med en film, och imorgon väntar handbollscup i Riihimäki. 

måndag 19 augusti 2024

Händelsesrik vecka

 

Veckan som gick hade rätt fullspäckade dagar. Jag har fått nya uppgifter på jobbet, så arbetsdagarna går i ett huj när jag dels har mycket att göra och dels sådant att göra som jag definitivt inte gör på rutin - vissa saker kräver både skärpning och tid. Jobbdagarna har blivit längre och någon kväll har också fått offras. Samtidigt är jag så glad, för allt har gått bra under de första veckorna och mina kollegor är så stödjande och uppmuntrande. 

Samtidigt har vi förberett fest - för på lördagen konfirmerades vår minsting! Nog är det fint, ändå, med halvvuxna ungdomar som kommer till sin konfirmation nyklippta, med nya skor och fina kläder, och en hel kyrka full med festklädda vuxna som är där för att de älskar och bryr sig om de här ungdomarna. 

Konfirmationen gick bra, och sedan var det dags för fest hemma hos oss. Konfirmanden hade önskat sig tex mex-buffet och kladdkaka med fudge till dessert, och som vanligt fixade vi allt själva med hjälp av storasystrarna. Den något barnsliga menyn uppskattades också av gästerna - det blev så litet rester över att det knappt räckte till lunchen för egen mini-familj dagen efter. Det var ganska många som inte kunde komma, såhär en lördag i augusti, men till vår glädje blev festen ändå högljudd, glad och lyckad.

Vid niotiden hade en del av gästerna gått, och då kom vår kompisfamilj (som också hade haft egen konfirmationsfest) till oss, och det visade sig att männen hade en överraskning till sina fruar. Vid tiotiden lämnade vi festen i händerna på 24-åringen (det var bara ungdomar kvar), tog en taxi och gav oss iväg till Haloo Helsinkis konsert i Esbo. Så oväntat, så roligt och så bra show.

Konserten avslutades med fyrverkeri.

När vi sent omsider kom hem igen, klockan 1:30, visade det sig att festen fortfarande pågick hos oss. En liten stund satt glada och pratsamma ungdomar kvar, innan vi avslutade firandet, städade undan och gick och lade oss. Vilken fin dag det blev!

måndag 5 augusti 2024

Veckoslut med extra allt

 

Första veckoslutet i augusti var minsann händelserikt. Inte minst vädret var riktigt omväxlande, det var alla väder alla dagar, både sol och riktigt varmt och typ 17 häftiga regnskurar. Vi kom ut på fredag kväll, åt middag och delade sedan upp oss på vanligt sensommarsätt - jag gick ut i skogen och maken och minstingen blev i stugan och tittade på en film. Skörden var ynklig, men svamparna små, fasta och fina (och jag hittade nog mera senare under helgen).

Den unga hunden hade varit flitig under natten, märkte vi när vi steg upp på lördag. Vänligt nog hade han öppnat knappen på dynvaret och bara slitit upp själva innerdynan.

Vi dukade upp med festmorgonmål, för det var minstingens födelsedag! Mycket godsaker och flera små paket.

Maken har födelsedag dagen efter minstingen, och för att vi tre landefarare inte skulle få alltför mycket kakbitar för tre personer gjorde jag ett experiment med att göra bara en halv blåbärspaj.

Det visade sig fungera alldeles utmärkt, bara litet saft rann ut i hörnen. Jag tror att jag ska investera i en litet mindre pajform så småningom - men som nödlösning är detta ju hur bra som helst. 

På eftermiddagen åkte vi ut till en kompis lande för kräftskiva. Väderprognosen var instabil, och för säkerhets skull slog vi upp ett tält - men vädret var jättevackert och vi lade det åt sidan.

Tills det plötsligt började åska och spöregna och vi snabbt fick lyfta det över bordet - så det var tur att vi hade det uppställt. Åskan drog snabbt förbi och lät oss njuta av en dubbelregnbåge.

Det var trevligt och pratglatt och vi kom (som vanligt?) iväg litet senare än vi hade tänkt. Men tack vare det fick vi ju njuta av den fina solnedgången från båten.

Promenaden från bryggan till stugan tar en knapp halv timme och var magisk vid 23-tiden på lördag kväll, när dimman höll på att lägga sig över åkrarna.

Och på söndag kunde vi fira nästa födelsedagsbarn med frukost i solen på terrassen.

fredag 2 augusti 2024

Tillbaka i vardagen

 

Första jobbveckan efter semestern är nästan avklarad - och det har gått oväntat bra! Det har varit ok att stiga upp på morgnarna (det är ju så ljust ännu), och jobbveckan har varit lugn, så jag har i lugn och ro fått gå igenom saker som blev på hälft och saker som behöver förberedas. Det har varit trevligt att komma till kontoret igen och att träffa kollegor. Gräsmattan är klippt, tvätten är tvättad och jag har till och med lyckats göra genomtänkta middagar varje dag. 

Idag är vi inte många kråkor på kontoret, och efter någon timme till avslutar jag nog dagen. Ikväll ger vi oss av mot lande igen. Imorgon ska vi på kräftskiva, och förutom det består mina veckoslutsplaner bara av skogsvarv. Jag tänker leta efter kantareller och plocka blåbär och hallon. Låter väl bra?