tisdag 16 april 2019

Pärnu med ABI-19

Vi hade tagit en ledig dag på fredagen, och plockade upp den andra mamman och den andra abin redan klockan åtta i stan (fast det blev ju ändå nästan en sovmorgon för oss båda två - nittonåringen jobbar nu några veckor på dagis). Överfarten med Eckerö line gick snabbt och smidigt. Vi drack morgonkaffe i caféet, tittade lite i butikerna och satt sedan och pratade - ingen hann ens ta fram en bok under de två timmarna till sjöss.

Sedan körde vi i land i Tallinn och började med att yra runt på vägarna i stan i en halv timme, innan vi märkte att man INTE ska lita på skyltningen utan använda kartan i sin telefon (och faktiskt tycker jag mig ha ett svagt minne av att det har varit så förut också, nu när jag tänker på det). Lyckligtvis hade vi inte bråttom, och snart var vi ute på landsvägen och kunde beundra alla storkbon längs vägen.

Halvtretiden kom vi fram till hotellet, efter att ha ätit lunch på vägen. Vi lämnade nittonåringarna på en förhandsbokad honungsmassage (vi hade lyxat till det med massage åt oss alla fyra) och gick en promenad på stranden tillsammans med den andra mamman. Sedan sammanstrålade vi i spa:et, där vi badade ett par timmar, tills mammorna hade sin massage. Enormt avkopplade och fullständigt i semesterläge gick vi sedan ut på middag. Och så sov vi, länge och gott.

Nästa dag strålade solen när vi vaknade, och efter ett sent och långt morgonmål (med skumpa!) gick vi alla ut på en promenad.

En doppade fötterna.

Efter strandpromenaden fortsatte vi in mot staden. Pärnu är så vackert, tycker jag, med sina välskötta, fina hus. Här har de målat fönsterbågar och hörnstenar på ett ljusgrönt stenhus. Roligt och fint.

När vi blev hungriga gick vi in på första bästa café (eller egentligen andra, för det första vi gick in på var fullt), och fick enormt god lunch. Kycklingsallad, kaffe och valfritt bakverk från disken för 12 euro per man - inte illa.

Nittonåringen hittade en studentklänning! Och en kappa, som är svart och elegant, men sedan piggas upp med små broderade bin.

 Och så åt vi igen. Trerättersmiddag, med en sallad med en hel ost till förrätt, lamm till huvudrätt...

... och blåbärspaj med maltglass! Maltglassen delade åsikterna, nittonåringen och jag var inte riktigt lika förtjusta som de två andra, som tyckte det var den bästa glassen någonsin.

Sedan skyndade vi tillbaka till hotellet, för att hinna ta ett kvällsbad innan poolavdelningen stängde klockan 22. Och somnade sedan igen som stockar, efter en lång och trevlig dag.


Söndagen inleddes med några timmar på poolavdelningen. Sedan gick vi en sista sväng på stan och åt en sen lunch, innan vi körde tillbaka mot Tallinn och tog båten hemåt igen. Strax innan vi nådde Helsingfors gick solen ner i havet.

Så lyckad miniresa! Pärnu rekommenderas varmt. Det kändes som om vi hann med massor och var borta länge, trots att det bara var ett förlängt veckoslut. Vi hade ju inte så mycket program, vi badade på poolavdelningen, promenerade och åt - och pratade hela tiden. Avkopplingen var total. Hotellet var bra, och maten helt fantastisk. Och roligt hade vi tillsammans!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar