onsdag 7 april 2021

Påsken 2021

Maken, 21-åringen, 11-åringen, hunden och jag åkte ut till lande på skärtorsdagen, direkt efter jobbet. Lande var fint som vanligt, och allra finast var vårblommorna. 

Jag tror det fanns fler krokusar nu än någonsin tidigare. Hur månne de fungerar? Kommer de upp bara vissa år, när de känner för det? Eller har hararna hunnit äta upp en del så grundligt att man inte ens ser något spår av dem ibland? I alla fall är det ett bra krokusår på vår backe i år. 

Och snödroppar, så fina mitt i det torra fjolårsgräset.

På fredagen gick jag en morgonpromenad med hunden till vår båtbrygga, och konstaterade att isen nästan gått. Just vid vår pinne (som nog måste bytas ut i år) fanns det ännu ett isflak. Men det är ingen brådska, båten kommer nog inte i sjön förrän i maj.

Jag förberedde de små trädgårdslanden för årets säsong, och hittade en överraskning i potatislandet. De övervintrade potatisarna såg faktiskt helt fräscha ut, men jag tror ändå inte man ska äta dem. Jag googlade litet och den allmänna åsikten tycktes vara att man ska lämna dem i jorden, så fungerar de som sättpotatis i år.

På lördagen åkte vi och köpte en ny bastuugn - den gamla hade börjat rosta sönder. Man skulle först göra upp en eld i den utomhus, innan man installerade den. När elden slocknat och ugnen svalnat (litet) installerade maken den, och sedan eldade vi och gick i första bastun med ny ugn. Den fungerade toppenbra och gav mjuka, varma bad.

Och så åt vi årets första grillmiddag!

På söndagen kom först mommo på eftermiddagskaffe på terrassen, och senare kom störstingen och hennes pojkvän. Efter det fotade vi tydligen enbart mat.

Nyhet för i år var brödet Upplandskubb, bakat av maken. Det är ett urspungsskyddat bröd, som bakas i kastrull. Det blir alltså runt och skärs sedan i fyra bitar, som skivas. Mycket gott var det dessutom, speciellt tillsammans med gravad lax.
 
Som dryck serverades (bland annat) hemgjord citron- och limedricka. 

Och påskens efterrättsklassiker hos oss: marängbon med vispad grädde och inlagda persikohalvor. Så gott!

På söndag kväll blåste det upp ordentligt, och hela natten hörde man hur det smällde i takplåtarna. Ganska mysigt när man ligger under sitt varma täcke. På måndagen började det ännu slaska, så påsken i år levererade verkligen alla slags väder - som vanligt. 

3 kommentarer:

  1. Grattis till Nya Bastuugnen, till vilken Jag, Naturligtvis, skulle har Rekommenderat IKI-Kiuas ikikiuas.fi eller övrig, Lodrätt Nätpelarmodell med Tälgstenar, vilka Jag kunde Tippa, att man kan Rada i en Vädäldad Modell, vilket Jag, kunde Tag Rädapå av Firman, men kanske, Ni Hittade någon Helt Hyfsad Variant? Läste Faktiskt en Gång i Bloggen naruskantukikohta.blogspot.com just om detdär, att man Först, skall Älda Ugnen Utomhus, vilket Jag även, Kunde Tag Rädapå, att gäller det även Pelarmodeller, för har Förstått, att man redan i Installeringskädet, måste Fatta Beslut, om man vill Använda den utan en Extra Stenhög på den Grundläggande Högen, eller inte, för detta, Påverkar Uppbyggningen av Skorsten osv, så åtminstonde i Teorin, tror Jag inte, att denna Regel, gäller sådanna, men Frågan, Ger ju Svar! Även i Rovaniemi, har Vädret, varit Växlande, dvs Påsken, var Varm, medan det Igår, komm Mycket med Ny Snö, så får se, hur Våren Utvecklas. Er Gammla Ugn, Må Vila i Frid, vilken Procedur, Säkert, Sätts Igång, via Skrotinsamlingens Arbetare!

    SvaraRadera
  2. Grattis till Nya Bastuugnen, till vilken Jag, Naturligtvis, skulle har Rekommenderat IKI-Kiuas ikikiuas.fi eller övrig, Lodrätt Nätpelarmodell med Tälgstenar, vilka Jag kunde Tippa, att man kan Rada i en Vädäldad Modell, vilket Jag, kunde Tag Rädapå av Firman, men kanske, Ni Hittade någon Helt Hyfsad Variant? Läste Faktiskt en Gång i Bloggen naruskantukikohta.blogspot.com just om detdär, att man Först, skall Älda Ugnen Utomhus, vilket Jag även, Kunde Tag Rädapå, att gäller det även Pelarmodeller, för har Förstått, att man redan i Installeringskädet, måste Fatta Beslut, om man vill Använda den utan en Extra Stenhög på den Grundläggande Högen, eller inte, för detta, Påverkar Uppbyggningen av Skorsten osv, så åtminstonde i Teorin, tror Jag inte, att denna Regel, gäller sådanna, men Frågan, Ger ju Svar! Även i Rovaniemi, har Vädret, varit Växlande, dvs Påsken, var Varm, medan det Igår, komm Mycket med Ny Snö, så får se, hur Våren Utvecklas. Er Gammla Ugn, Må Vila i Frid, vilken Procedur, Säkert, Sätts Igång, via Skrotinsamlingens Arbetare!

    SvaraRadera
  3. Grattis till Nya Bastuugnen, till vilken Jag, Naturligtvis, skulle har Rekommenderat IKI-Kiuas ikikiuas.fi eller övrig, Lodrätt Nätpelarmodell med Tälgstenar, vilka Jag kunde Tippa, att man kan Rada i en Vädäldad Modell, vilket Jag, kunde Tag Rädapå av Firman, men kanske, Ni Hittade någon Helt Hyfsad Variant? Läste Faktiskt en Gång i Bloggen naruskantukikohta.blogspot.com just om detdär, att man Först, skall Älda Ugnen Utomhus, vilket Jag även, Kunde Tag Rädapå, att gäller det även Pelarmodeller, för har Förstått, att man redan i Installeringskädet, måste Fatta Beslut, om man vill Använda den utan en Extra Stenhög på den Grundläggande Högen, eller inte, för detta, Påverkar Uppbyggningen av Skorsten osv, så åtminstonde i Teorin, tror Jag inte, att denna Regel, gäller sådanna, men Frågan, Ger ju Svar! Även i Rovaniemi, har Vädret, varit Växlande, dvs Påsken, var Varm, medan det Igår, komm Mycket med Ny Snö, så får se, hur Våren Utvecklas. Er Gammla Ugn, Må Vila i Frid, vilken Procedur, Säkert, Sätts Igång, via Skrotinsamlingens Arbetare!

    SvaraRadera