torsdag 19 september 2024

Kylmäpihlaja - med många bilder!

 

Förra helgen hade vi, på makens utmärkta initiativ, bokat en övernattning på fyren Kylmäpihlaja utanför Raumo. Vi körde till Raumo på lördag förmiddag, åt en snabb lunch på Hesburger och tog sedan turbåten - 45 minuters långsam färd - ut till ön. Vädret var litet ruggigt, men regnet de hade förutspått kom lyckligtvis aldrig. 

Vi fick vårt rum, som låg på femte våningen (ingen hiss) och gav oss sedan ut i blåsten för att utforska ön. Den var inte stor, men hade omväxlande natur och fantastisk utsikt med lång horisont.

Det fanns också en utmärkt restaurang i fyren, och medan vi åt middag (toast skagen och underbara stekta abborrfiléer) började det klarna upp.

Vi steg upp från bordet och skyndade oss ut på klippona för att se solnedgången. Så värt det!

Också en god stund efter att solen faktiskt hade gått ner.

Senare gav vi oss ut på en kvällspromenad i mörkret. Vi hade en ficklampa, och plötsligt såg jag något konstigt just där maken skulle stiga, så jag stoppade honom mitt i steget. Och tur var ju det, för det var en stor (och långsam) padda! Här lyste vi rakt på den med ficklampan, annars såg den nog bara ut som en litet mörkare hög.

Fyren från andra sidan hamnen. Skenet verkar ganska svagt när man är uppe i fyrtornet, men man kan nog tro att det syns långt över havet. 
 
Efter en natt då vi sov jättegott - att ligga mätt och belåten i bekväma och varma sängar, utan andra ljud än vinden som viner i knutarna, skapar goda förutsättningar - vaknade vi till en strålande fin söndag.

Ön var full av havtornsbuskar, som hade massor av bär. De var kanske litet övermogna, så vi plockade inga, men de är ju vackra. Förutom rummen i fyren fanns några Nolla-hus, där man också kunde övernatta. De hade i stort sett bara två sängar och ett helväggsfönster mot havet. Hur fint som helst, när man kan äta i restaurangen.

Massor av hällkar, av olika djup och storlek och med olika växtlighet i. Så vackert!

Och fina bäddar av tång som sköljts upp ur havet. Här skulle man odla potatis, om man var muminmamman.

Hem kom vi på söndag kväll, avkopplade och nöjda med väderbitna kinder. Fantastiskt resmål för sådana som gillar hav och utskärsholmar.

 
Imorgon ska vi åka till eget lande och så smått börja rusta för vintern. Vi planerar att ta upp båten och föra två fönster till en fönsterrestaurerare. Och så hoppas jag på skosgsturer. Och kanske ännu en båtutfärd, om vädret hålls vackert. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar