söndag 22 juli 2018

Några dagar på Åland

De tre stora flickorna gav sig iväg för att tillbringa en vecka i Lappland med scouterna, och maken och jag passade på att ta med oss minstingen för några dagar på Åland. Åland på sommaren är ju så trevligt! Och fullt med folk. Vi har litet undrat var alla befinner sig denna sommar (det verkar så tomt var vi än rör oss?), och svaret är tydligen på Åland.

Åland är litet, och vi hade bil, och eftersom vi är av en rastlösare sort hann vi besöka många, många ställen. Det var ju så varmt så vi dessutom var tvungna att stanna och simma ungefär varannan timme. Till och med jag, som mycket sällan badar i finländska hav numera, slog något slag av personligt rekord och simmade (i havet!) på fyra olika stränder samma dag. Inga alger och så varmt vatten att man kunde flyta omkring i en halv timme utan köldskador.

 Vi åt bland annat en utsökt lunch på Havsvidden...

...och beundrade deras älgtorn.

Och så var vi på grissafari! Ett par som föder upp skogsgrisar (de får gå fritt i stora hagar hela året, med små bon som de kan gå in i om det blir kallt) erbjöd rundturer, där de körde omkring besökarna i en kärra efter traktorn. De hade också en hund, som hoppade upp och åkte med husse på den öppna traktorn. Så berättade de om sina grisar, och man fick se hur de levde. Så intressant och roligt!
 
Vid sista stoppet fick man mata grisarna med bröd. Grisarna ser inget vidare, men har ett gott luktsinne och är ganska ...ihärdiga. Här hade de inte riktigt ännu märkt brödet, men sedan märkte de minsann det, och när det tog slut och innan jag hann efter mera blev de ganska ivriga och påflugna - de stack bland annat in sina trynen i mina (ganska trånga) shortsbuntar och försökte uppenbarligen hitta mera mat där.  Man blev alltså rätt smutsig, men roligt var det.


Och så fick åttaåringen ÄNTLIGÈN spela minigolf - som hon har väntat. Hela sommaren, typ.

Vi hade bokat rum på ett gästhem, och det skulle ha varit hur bra som helst om det inte hade varit så oerhört, otypiskt varmt - 32 grader alla dagar, tror jag. Rummet var nämligen pyttelitet och låg precis under tak. Man måste öppna det lilla fönstret och dörren till korridoren (där de andra gästerna gick) för att den bastuvarma luften överhuvudtaget skulle röra sig. Tretiden på natten började det svalna, och man kunde somna djupare - tills två tuppar, på varsin sida om gården, började gala klockan fyra. Och tuppar gal ofta (kanske var tionde sekund?), kan jag meddela.

Efter två nätter fick maken nog och bokade den tredje natten på hotell, med luftkonditionering, i Mariehamn. Såååå skönt! Vi njöt för fullt och sov som stockar - tills vi vaknade av att åttaåringen kastade upp i sin säng. Stackaren hade blivit magsjuk och var sedan sjuk hela natten. Menmen, å andra sidan kunde hon ju inte ha valt ett bättre ställe för sin magsjuka än det här, när vi för en gångs skull var på ett ställe med innetoalett bredvid, och en städerska som kom med nya sängkläder. Och nästa dag, återhämtningsdagen, var hemfärdsdagen med sex timmar på båt.

Summa summarum var utflykten till Åland mycket trevlig, vi hann med massor, såg mycket, åt gott och hade det trevligt. En sommarutflykt när den är som bäst.

Efter Åland har vi igen varit några dagar på eget lande, och i morgon ska vi vidare till min arbetsgivares stuga, som vi har hyrt för några dagar. Aktiv semester, minsann! I morgon kommer dessutom två storasystrar tillbaka "hem" och den tredje på onsdag. Hurra! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar