tisdag 25 maj 2021

Uppfriskande utfärd

Förra veckan var vi litet trötta på läget. Det bara regnade, vi hade varit på lande massor av veckoslut i sträck, och de lovade uselt väder till kommande veckoslut. Så jag föreslog att vi skulle ta minstingen med oss och åka på en 23-timmarskryssning från Åbo (där man alltså inte går iland någonstans), och maken tyckte det lät utmärkt.

Sent på fredag kväll åkte vi till lande (som ligger mer eller mindre på vägen till Åbo), sov en lång och fridfull natt och vaknade till insikten om att någon tydligen hade lurat oss i fråga om vädret. Det gjorde nu ingenting, såklart, vi kunde dricka säsongens första morgonkaffe på nya morgonterrassen, klippa gräset, tvätta fönster och plantera i solskenet.

På eftermiddagen åkte vi till Åbo. Vi hade planerat att besöka Åbo slott, men inte förstått att man måste boka tid i förväg nu i coronatider, så det lyckades inte. Istället tog vi en lång promenad längs ån och en öl på en restaurangbåt, och det var ju ett alldeles utmärkt program. Middagen åt vi på en thailändsk restaurang som fått bra recensioner, och maten var fantastisk. På bilden syns barnportionen med chicken nuggets (hemlagade, med kycklingfilé). Elvaåringen började tycka att thailändsk mat kanske är ännu bättre än nepalesisk.

Båten gick 21-tiden, och vi tog bara ett snabbt varv på den glest befolkade båten (inga problem att hålla avstånd) innan vi lade oss i hytten för att titta på Eurovisionen. Frukosten nästa morgon var också härlig - inget fel på bordsplaceringen eller maten - och de är så fridfulla nuförtiden, när inga barn spiller mjölkglas, springer omkring, faller av stolar eller får utbrott för att "smörgåsen är sönder" eller andra stora motgångar. Och, som ni ser, hade någon fortfarande fel om väderprognosen.

Efter ett varv i butikerna besökte vi båtens spa. Bara tio personer tilläts där samtidigt (och fyra samtidigt i de stora bubbelpoolerna), så det var också mycket lugnt och fint - inga öldrickande gäng någonstans. Efter lunchen tog vi en läspaus i hytten, och SAMTLIGA somnade! Maken tar ju en tupplur titt och tätt, men jag somnar på dagen kanske två gånger per år och elvaåringen har aldrig gjort det sedan hos slutade med dagssömn, såvitt jag vet. Så ni förstår nivån av nervarvningen. Sedan hann vi ännu med någon timme i sofforna på akterdäck, innan vi var tillbaka i Åbo och körde hem. Enormt avkopplande helg!

För övrigt kan jag rapportera att det går utmärkt att ta sticklingar av butiksbasilika. Ta ett par kvistar, sätt dem i ett glas med vatten, vänta tills de har fått rötter och plantera dem i en kruka. Se vad fin den håller på att bli!

Också tomaterna - som fick börja vara utomhus igår - mår prima. Så småningom är det väl dags att plantera dem i de slutliga krukorna, på lande - men nu blir det några helger i stan, så vi får se när det blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar