tisdag 27 september 2022

Renfjället

 

Igår promenerade vi upp på Renfjället. Först åkte man med bil i en kvart, sedan promenerade man en liten bit förbi hus och på en grusväg, men ganska snart var man helt ute i naturen. Så vackert!

På toppen var utsikten fin åt alla håll, men där var det mycket blåsigt (nästan så man tappade balansen) och kallt, så vi vände snart neråt igen. Och utsikten när man vandrade neråt var ju också fantastisk.

Vi stannade vid vindskyddet för att grilla våra lunchsmörgåsar, och noterade nu en stor skillnad mellan vandringslederna i Finland och Sverige: I Finland finns det oftast färdighuggen ved vid rastplatserna, och i allmänhet också en yxa och stora mängder klabbar i ett skjul bredvid. Här tycks ved vara hårdvaluta. Det var det enda som inte ingick i hyran av lägenheten (fast här finns en öppen spis) och finns inte vid vindskydden. Tydligen ska man ta med sig ved i ryggsäcken? Efter visst besvär hittade vi sedan någon grå klabb och pinnar, så vi kunde göra upp en liten eld och göra lunch. Men nu vet vi till nästa gång.

Fina, långa spångar på nervägen. Och på hela tiden uppe på fjället - fyra timmar - såg vi inte en enda människa, inte ens på håll. Men vi tror vi såg en ren. Så fin första dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar