tisdag 20 mars 2018

Tallinn-helg

I fredags beslöt maken och jag i rask samförstånd att ta med oss åttaåringen och åka till Tallinn över helgen. Vi hade inget speciellt program på veckoslutet och hade fribiljetter till båten, fjorton- och artonåringen ville inte hänga med men antydde att de inte skulle ha så hemskt mycket emot att bli lämnade ensamma hemma, och åttaåringen ääääälskar att bo på hotell.

Utan desto mera förberedelser eller planer gav vi oss alltså iväg - och det blev en så bra helg! Solen sken hela tiden, vilket ju alltid gör promenerandet trevligare. Vi hade bokat rum på ett för oss nytt hotell (von Stackelberg), som var snyggt, trevligt och trivsamt. Det låg i en litet annan del av staden än vi normalt brukar röra oss i, och det var roligt att se nya gator.

Lördagseftermiddagen tillbringade vi med att äta en sen trerätters lunch i lugn och ro, och sedan mätta och belåtna vandra på stan. Ganska tidigt återvände vi till hotellet (på stark inrådan av åttaåringen, som som sagt älskar hotell), och medan vi vandrade ditåt blev det dags för flagghalning - vilket ackompanjerades av musik som skallade över gatorna. Ganska fint i kvällssolen.

Hotellrummet hade för övrigt ett bubbelbad, till vår glada överraskning, och åttaåringen tillbringade en timme på kvällen och en timme på morgonen med att bada - oavbrutet sjungande.

På söndagen tog vi en taxi till Kadriorg-palatset (som vi heller aldrig hade besökt tidigare) och gick in och tittade på konstutställningen. Ett så vackert - och glatt - palats! Här kunde man faktiskt tänka sig att bo, i motsats till många andra slott och palats man har sett. Salarna var ljusa och glada och målade i glada, vackra färder. Efter besöket vandrade vi tillbaka till centrum (så långt var det inte) och matade en hamburgare i åttaåringen, innan vi gick till restaurang Moon för den riktiga lunchen (detta är för övrigt att tips från fyrabarnsmamman: ge extra mat åt barnen så ofta det går. Om det händer sig att det drar ut på tiden innan det blir mat, eller barnet inte hittar något det vill äta på den "riktiga" restaurangen, sparar det allas nerver. Ingen är nöjd i sällskap av ett hungrigt barn. Och om barnet glatt äter på restaurangen igen är ingen skada skedd - man har bara lagt ut en euro på en onödig hamburgare, men det må nu vara hänt).

Detta var för övrigt den kulinariska höjdpunkten under en helg där allt vi åt var mycket gott: efterrätten på Moon. Den hette Pavlova, men innehöll ju ingen marängskål utan tunna marängflarn med torkade hallon. Och i stället för grädde och bär hade den sorbet av ananaskörsbär och passionsfruktspuré. Vansinnigt gott!
Efter lunchen gjorde vi ännu en alldeles ny sak: besökte Lennusadam Meremuseeum. Här, liksom i Kadriorg, gjorde kanske byggnaden allra störst intryck - de höga betongvalven och den enorma salen var verkligen imponerande. Mycket spännande och intressant var också ubåten som man fick gå in i. Och isbrytaren, som låg i havet. Man skulle nu inte vilja jobba på någondera, men skulle jag vara tvungen att välja skulle jag nog ta isbrytaren. Där finns åtminstone gott om plats - och den hålls på ytan. Hursomhelst kan muséet verkligen rekommenderas - och jag gillar sällan muséer.

Och så åkte vi hem igen, nöjda och belåtna. Båtresorna har för övrigt blivit mycket enklare när också minsta damen har blivit så här stor. Nöjt sitter hon stilla och läser böcker eller spelar på sin telefon - så vi kan göra detsamma. Nästan njutbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar