tisdag 21 april 2020

Vårens första dag

Hur kunde det bli så varmt så snabbt? För en knapp vecka sedan snöade det, för ett par dagar sedan krattade jag i tjock vinterrock, i morse var det ännu frost i gräset - och så, på eftermiddagen, var det t-skjortsväder! Fantastiskt.

Vi kom till eget lande på söndagen, och igår anslöt sig två barn till. Så skönt att få vara på lande i vårvädret. Överallt kvittrar fåglar och idag tycks alla insekter ha vaknat samtidigt. Fjärilar, nyckelpigor och flugor yrar omkring utomhus och vi har fört ut åtminstone fyra humlor, som har förirrat sig in i huset (eller så var det samma humla, fyra gånger).

Återigen är vi alltså fyra personer på distansjobb och -skola i samma hus, och här på lande är vi mera oorganiserade och alla vandrar av och an i jakt på tysta vrår när alla råkar ha möten samtidigt. Sextonåringen flyttade sin skola utomhus.

Idag begicks också grillpremiären på kolgrill, och premiären för att äta utomhus! Utan att man frös.

Valpen sprang lyckligt omkring utomhus hela dagen, och fick sedan antagligen något slags solsting och gick in och gömde sig under bordet. Efter någon halvtimme hämtade han sig och härjar nu belåtet igen.
Igår gick vi ut i den sköna vårkvällen efter middagen och tillbringade ett par timmar på gården. Maken tvättade flaggstången, flickorna sköt prick med luftpistol och jag förberedde flytten av mitt trädgårdsland. Det har varit på en litet annan plats, men nu ska jag flytta det mellan vinbärsbuskarna (till höger på bilden) och de nya blåbärstrybuskarna (till vänster, alla har överlevt vintern och fått nya blad) och under rabarbern. Jag grävde upp marken och jämnade till. Någon annan dag ska jag täcka plätten med fiberduk, flytta pallkragarna, fylla dem med ny mull och så frön.  

För övrigt lär här finnas varg, precis här. Igår när vi var på kvällspromenad stannade grannen med bil och sa att han nu tänkte att han måste säga åt oss när han såg oss, att han på tisdag kväll hade sett två stora vargar - "som en dansk dog" gå längs vår väg. Friska och krya såg de ut, sa han. Så nu ska vi nog inte släppa ut valpen i skymningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar