söndag 18 oktober 2020

Hälsningar från Åland!


Vi tänkte först att det skulle vara litet jobbigt att ta kvällsbåten från Åbo till Åland och komma fram mitt i natten, men det gick hur bra som helst. Först körde vi mot solnedgången till Åbo, och klev sedan på Siljas båt Baltic Princess. Där åt vi en kvällssmörgås och drack en öl, kollade litet i butikerna och lade oss sedan i hytten för en läs- och tupplurspaus. Det var nästan inget folk alls på båten, och mycket lätt att hålla avstånd. Tolvtiden gick vi ut igen, satte oss i nattklubben och lyssnade på bandet en stund innan det var dags att köra ut i Långnäs. Och strax efter ett var vi på vårt hotellrum i Mariehamn, utan bekymmer.

Igår inledde vi med en promenad i Mariehamn - och inköp av tre pocketböcker på loppis och ett par nya, handgjorda kaffemuggar i SALT i Sjökvarteret.


Vädret var ju fantastiskt, och efter lunchen på Stallhagens gastropub (varm rekommendation) valde vi naturstigen på Getabergen framom simning på Mariebad.

Vem har byggt alla dessa stentorn? Man ska väl inte göra det, men när de finns i sådana här massor är helhetsintrycket ganska imponerande och vackert.

Klippor, grottor och stora stenblock. 

Jag har gått den här naturstigen en gång förut, men då med så små barn att vi gick till den första, lilla grottan och sedan svängde tillbaka. Så här långt har jag definitivt aldrig kommit förut. Så vacker naturstig, och lagom lång (4,7 km), då den är litet krävande på sina ställen.

På vägen till parkeringsplatsen såg jag den lilla stelfrusna ormstackaren mitt på stigen. Maken och minstingen hade redan klivit över den utan att notera den. Den kunde inte ta sig bort för egen maskin, så maken tog den på en lång pinne och lade den på ett soligare ställe, där den var ur vägen för andra vandrare och förhoppningsvis blev tillräckligt varm för att kunna söka skydd.

Förutom att promenera, både i stan och på berg, hade vi en mycket lyckad dag sådär matmässigt. Hotell Pommerns morgonmål var mycket bra, liksom lunchen på Stallhagen. Vi hade tagit ett hotellpaket där middagen ingick, så på kvällen bänkade vi oss i hotellets restaurang utan några skyhöga förhoppningar. Och det var såå bra! Carpaccio till förrätt, stekt abborre till huvudrätt och pannacotta till efterrätt. Helt vimmelkantiga av smakupplevelserna och proppmätta gick vi tillbaka till rummet för att läsa en stund innan vi somnade. 

Mycket trevlig dag igår, Mariehamn visade sig vara ett alldeles utmärkt mål för en minisemester i oktober. Få se vad vi ska hitta på idag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar