måndag 21 augusti 2017

Köpenhamshelg som vidgade vyerna

 Hemma igen, efter en intensiv helg i Köpenhamn. Vi kom fram ganska sent på fredag kväll, och orkade bara äta ett snabbt kvällsmål på hostellet innan vi lade oss i de nya, fräscha sängarna i vårt rum och somnade som stockar.

På lördagen började vi rätt traditionellt, med ett besök på Rosenborgs slott...
 
 
... och Palmhuset i den botaniska trädgården bakom. Båda absolut värda ett besök, kanske framför allt Palmhuset som var oväntat fint (slottet visste man ju att skulle vara det). Sedan hastade vi vidare för en läcker lunch i Nyhavn.

Och sedan började den litet överraskande delen av programmet. Det visade sig nämligen att det var Pride i Köpenhamn, och på eftermiddagen var staden fullständigt igenkorkad av Pridedeltagare, som marcherade, dansade, festade och på allt sätt tog över centrum. Det var karnevalstämning och väldigt roligt att uppleva. Vi såg män klädda som påfåglar, prinsessor, poliser och enhörningar (och läderklädda med hundhalsband). Kvinnorna höll lägre profil, det var få som utmärkte sig med sin klädsel. Överallt fanns det öltält, mitt på gatorna, och man kunde köpa sin öl och gå vidare med den - här var det inte  tal om några utskänkningsområden. Oljudet var öronbedövande och trängseln kompakt, men alla verkade vara på gott humör - och inga poliser eller ordningsvakter syntes någonstans. 

Åttaåringen var eld och lågor (Mamma, vi tycker ju också att det är ok, vi borde klä ut oss och gå med!) men litet förbryllad (Varför har den där farbrorn klänning?). Vi rycktes alla med av den glada stämningen - det var fint att fullständigt överraskande få uppleva detta.


Vi gick dock tidigt tillbaka till hostellet och lade oss, och det var säkert bra - vi såg bara den glada, uppsluppna fasen av festandet.

Nästa dag besökte vi Lousiana - museet för modern konst. Det är så fint, med sin speciella byggnad, sin trädgård, sin restaurang, utsikten från terrasserna och alla utställningar.

Den aktuella utställningen var Marina Abramović (som vi inte heller hade kollat upp), och hennes verk är ganska speciella - det är kroppskonst och performance, rätt mycket vapen och antydan om våld. Vi gick ganska snabbt igenom för att komma till den permanenta, mer vanliga delen av utställningen. Men vi hann ändå vara med om en minnesvärd upplevelse: en naken man och en naken kvinna, som stod mitt emot varandra i en dörrpost, alldeles stilla. Man blev ju litet besvärad genast när man kom in i rummet och såg dem - man är ju inte van med att betrakta levande, nakna människor som konst. Men det var inget emot hur överraskad jag blev när vakten informerade mig om att vägen till nästa utställningsrum gick genom den dörren! Jag försökte först be dem släppa förbi oss, men de reagerade inte. Sedan försökte jag röra vid mannens arm för att visa att vi vill förbi, men "Don't touch!" sa vakten strängt. Så det som man skulle göra var alltså att tränga sig emellan dem. Well well, först gick jag, sedan maken, och sedan barnen. Så nu har vi minsann upplevt modern konst.

Mycket spännande upplevelse under ett Köpenhamnsveckoslut, alltså, och jag är litet spänd inför hur åttaåringen beskrev sitt veckoslut i skolan i dag.  
 
För övrigt gjorde vi vanliga saker. Gick på Ströget och i butiker, åt och drack och diskuterade. Bra resa, på alla sätt. Hem kom vi först 1-tiden i natt, så natten blev kort. Men det gör ju ingenting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar