söndag 27 februari 2022

Rundtur

 

Igår, när väderprognosen lovade veckans sämsta väder, hyrde vi bil. Jag hade beställt en bil i VW Golf-klassen, men biluthyraren kom glad i hågen med en större bil - en Renault Kangoo - som vi fick till samma pris. 

Vi började med att åka till holmens nordöstra hörn, uppåt och uppåt längs kurviga vägar. Här var klimatet ett helt annat än på den södra, sönderbrända sidan - närmast regnskog med stora träd, som böjde sig över vägen så bilens nattbelysning slog på.

Högst uppe var det ganska kallt, men mycket vackert.

Och till vår förvåning såg vi två hönor, som glatt och frimodigt promenerade omkring högst uppe på berget. Inga hus fanns i närheten, så jag vet verkligen inte vart de hörde - men de verkade välnärda och nöjda.

Sedan slingrade vi oss tillbaka på bergsvägarna och åt lunch på en restaurang uppe i bergen, innan vi tog motorvägen längs öns norra sida med siktet inställt på Masca, som hotellpersonalen hade rekommenderat.

Vägen till Masca testar minsann ens stresshanteringsförmåga. Den är oerhört kurvig, och i allmänhet ryms bara en bil på den - man kan mötas bara på vissa ställen. Vid möten måste alltså ofta den ena bilen backa. I det här fallet var det inte direkt en lottovinst att ha fått en större hyrbil.

Notera bussen i kröken där nere. Bussen är för stor för att kunna svänga runt kröken med en gång, den måste köra fram och tillbaka några gånger för att komma runt. Och då bilarna bakom (och framför) inte ser eller förstår vad som händer och kommer för nära blir det totalstopp, och alla inblandade måste backa. Tar en stund att reda ut.

Men Masca var jättevackert! Vi promenerade omkring och drack hemlagad mango-passionsfruktsjuice på en trivsam terrass innan vi tog oss an slingervägarna igen, för att komma hemåt. Tänk att bo i Masca, och vara tvungen att ta den enda vägen över bergen varje gång man ska till skolan och jobbet eller till butiken och köpa mjölk. 

På hemvägen stannade vi ännu i Alcalá och tittade på klippor och saltvattenbassänger. Både vackert och ogästvänligt.

Vid sjutiden på kvällen var vi tillbaka i "vår" by igen. Jag är så glad att vi hyrde bil en dag och såg oss omkring - de andra delarna av ön var verkligen helt annorlunda är den bit vi bor på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar