Julhelgen - och julveckan - var intensiv och fin. Man tycker ju att man kanske vid den här åldern skulle ha lärt sig att förbereda sig för julen i god tid, och till exempel skaffa (och paketera!) julklapparna redan i november, men tydligen inte. Litet stressigt blev det de sista dagarna. Fast å andra sidan är det ju ändå maten vi fokuserar mest på i vårt julfirande.
I år började vi hemma hos svärfar den 23., då vi åt en lång, god och trevlig jullunch tillsammans med dem och makens syskon med respektive. Till kaffet kom sedan också många kusiner/barnbarn. På julafton var vi hos oss, totalt nio personer, och inledde med den fina drinken på bilden. Rosmarinkvistar och lingon frystes in i ett isblock, och sedan hälldes en GT på "granen". Fint och gott - och det doftade dessutom granaktigt, tyckte jag.
Maken hade gravat sik, och det blev fantastiskt. För övrigt åt vi andra fiskar, rom, traditionella julrätter och nya, vegetariska, tills vi var belåtna och övermätta, precis som det ska vara på julen. Efter julklappsöppningen fortsatte pratet och skrattet i flera timmar, tills gästerna som inte övernattade åkte hem.Sedan blev det middag hemma hos min bror och barnens kusiner, gott och trevligt.
Rätt sent på kvällen traskade vi genom stan till vårt hotell. På sommaren upptäckte minstingen och jag det trevliga och utmärkt placerade Queens hotel, och nu hade jag bokat rum där igen. Vi hade ett trepersonersrum denna gång, och när vi kom fram upptäckte vi till vår glädje den jättefina franska balkongen, som vette mot den juldekorerade Drottninggatan. Så fint! Sedan sov vi som stockar i de bekväma sängarna.
Nästa dag gick vi på stan igen, och umgicks med min brors familj en gång till, innan vi tog båten hem igen.
De två sista mellandagarna jobbade vi, men på distans och med rätt lugn takt. Både vi och hundarna, som varit på lande med en kompis under vår Stockholmsresa, var nöjda, trötta och belåtna hemma i soffan igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar