söndag 28 juli 2024

En båtutfärd som heter duga

 

På onsdag kväll kom också äldstingen och hennes sambo till lande. Till vår lycka kom vår snälla granne till undsättning (vår båt har fortfarande motorproblem) och lånade ut en båt, så vi kunde åka på båtutfärd på fredagen. Och vilken dag det blev!

Klovaskär har länge stått på vår önskelista, och nu var väderprognosen av det slaget att det verkade möjligt. Så dit styrde vi, och blev verkligen inte besvikna. Genom en trång kanal kommer man in bland klipporna, och har sedan en skyddad plats att förtöja båten.


På ön finns en liten övernattningsstuga - men den behövdes ju inte idag. 

Dagens picknicklunch - gurka, vattenmelon, fetaost, stekt kyckling och kikärtsröra. Så gott, i synnerhet utomhus en solig dag. 
Inget fel på utsikten från lunchplatsen.


Sedan blev det simpaus innan kaffet. Vattnet var oväntat varmt, och alla simmade rätt länge.

Jag tror Klovaskär blev min nya favorit bland utflyktsholmar. 

Efter ganska många timmar på holmen drog vi vidare, och då det fortfarande var vackert och lugnt bestämde vi oss för att ta en titt på Bengtskär. Väl framme verkade det faktiskt vara så lugnt att man kanske kunde ta i land också med en liten båt, så vi ringde och frågade om det var ok. Det var det - så dagen blev ännu bättre med ett överraskande besök på Bengtskär, också!

Vacker fyr, vacker dag...


...vacker ö, och vackert hav.


Och vilken utsikt från utedasset! 

Vi klättrade upp i tornet också - över 250 steg, och det blev naturligtvis varmare och varmare ju längre upp man kom. Bra trappträning, med utsikten som belöning.

Så småningom vände vi hemåt, efter en utflyktsdag som går till historien. Vilken fin avslutning på semestern.

torsdag 25 juli 2024

Utfärder

 

På söndag kväll anslöt sig 24-åringen till landegänget, och på måndag morgon var det dags för ett spännande äventyr för minstingen - hon skulle åka ensam med dagsbåten från Åbo till Mariehamn. Där blev hon mött av sin kompis med pappa, och sedan åkte de på kryssning till Visby.

Jag körde henne till båten tidigt på morgonen, och fick därmed möjlighet till en ovanlig upplevelse - morgonkaffe på Åbo torg! Det var redan varmt, och härligt att sitta där i solen.   

Sista dagen i Sverige handlade vi i en ICA (vi hade kylkassen med), och en av delikatesserna som fick följa med hem var flodkräftor. Dem åt vi en vacker kväll - såå goda! Vi måste reda ut om man alls hittar dem i Finland - åtminstone inte till samma rimliga pris som i Sverige, misstänker jag.


Nästa dag lämnade vi dottern som hundvakt och åkte på utfärd till goda vänner i Korpoström. Härlig mat och mycket babbel, och på morgonen vaknade vi i deras strandbod med den här fina utsikten. Vi lämnade dem efter en sen och lång frukost, och hade sedan en oplanerad dag på tu man hand framför oss. Finns inte mycket som ger mer semesterkänsla än det. 

Vi började i Korpo, där vi tittade på kyrkan och åt jordgubbar på torget. Sedan fortsatte vi till Nagu, där vi vandrade omkring i hamnen (vad mycket butiker och restauranger där finns nuförtiden!) och åt lunch. Några kilometer (och en färja) till, och så drack vi kaffe i Sattmark. Dagen var mycket varm och vi blev ganska matta, så nästa stopp blev ett dopp i Littois träsk.

Till sist hann vi ännu med en utfärd till vackra Åbo varv, innan vi plockade upp minstingen och hennes kompis, som kom med båten i bakgrunden, och åkte tillbaka till lande. Trevlig utflykt, på alla sätt. 
  

lördag 20 juli 2024

Fixardag

 

Tillbaka efter resan hade vi akut behov av att tvätta. Lyckligtvis finns det en tvättmaskin i hamnen i Dalsbruk, som man kan boka och använda för fem euro, och lyckligtvis var det fantastiskt torkväder igår.

Några plagg av annan färg kunde inte åka med i maskinen, och minstingen fick lära sig hur man tvättar för hand. Bra att kunna, det också.

På den vanliga dagspromenaden såg vi att det börjar bli hallontider! Och på kvällen gick jag ett varv ut i skogen för att se om jag skulle hitta kantareller. Det är utmanade i år, för de har huggit ner mycket skog här runt oss, och alla mina gamla ställen är borta. Så jag gick på måfå, och hittade kanske en liter. Vackert så, det är ändå skogspromenaden som är viktigast, all eventuell svamp mest en bonus.

Stugan i kvällsljus. Vackert är det här.

torsdag 18 juli 2024

Gamla Linköping, Bergs slussar och Tullgarns slott

 

En viktig del av besöken i Sverige är naturligtvis att fika. På tisdagen åkte vi först till Gamla Linköping. Vi vandrade omkring på kullerstensgatorna och tittade in i alla hus (dagens höjdpunkt för fjortonåringen var en smyckesbutik där hon hittade tre fina ringar), innan vi satte oss och fikade. Hallonsodan var bekant, men krusbärssoda hade vi aldrig testat förut. Mycket god var den också, och färgen skulle ju pigga upp vilken bål som helst.

Färden fortsatte till Bergs slussar, som maken länge velat se. Mycket båtar och mycket folk, och roligt att se på slussningen.

Vi promenerade längs bryggorna ända ner till sjön. 

På "hem"vägen googlade jag fram en libanesisk restaurang i Norrköping, och där åt vi kanske resans bästa middag. Kycklingspett med massor av såser och små sidorätter. Sedan upprepade vi det utmärkta kvällsprogrammet från kvällen innan, med kvällsbad i poolen. Sunlights pool var stor, 25 meter lång, och bra tempererad - varmare än simhallspooler brukar vara, men ändå uppfriskande.

Nästa förmiddag var det dags att ta farväl av Nyköping, efter en promenad i den morgonsömniga hamnen.

Vi körde vidare till vackra Tullgarn slott (via en korvkiosk). Det visade sig att man inte fick gå in där på egen hand, så vi deltog i en guidad visning, och det var tur det - guiden var bra, och nog är det ju trevligt att gå omkring och lyssna på någon som berättar historier istället för att läsa på skyltar. Fint slott, värt ett besök.

Tillbaka i Stockholm började vi i Saltsjöbaden, som jag aldrig hade sett. Vi åt härlig middag på en restaurang i hamnen och promenerade sedan längs stranden en stund, innan vi körde mot vårt hotell för sista natten. Det hette Unity och låg i Hammarby Sjöstad, och var också mycket fräscht och bra.

Fjortonåringen stannade på rummet, men maken och jag ville ännu ta en kvällspromenad. Först verkade förorten tystare än tyst, vi såg bara någon ensam förälder med barnvagn, men plötsligt såg vi en folksamling på håll. Vi gick för att se vad som hände, och det visade sig vara något slags ölfestival, där flera små bryggerier serverade sina produkter. Skoj att råka stöta på det, vi drack var sin liten öl innan vi gick vidare.

Nästa morgon tog vi morgonbåten (07.10!) till Åbo och var hemma på lande igen sent på kvällen, välkomnade av överlyckliga hundar. Fint det också. 

måndag 15 juli 2024

Nyköping, Trosa och Stendörren

 

Av förekommen anledning hade vi inte gjort upp speciellt noggranna planer för Sverigeresan. Vi ville inte köra så långt, och jag hade aldrig (? tror jag) varit i Trosa, så det var ett önskemål från min sida. Vi försökte i första hand boka hotell i Norrköping (i Trosa fanns inget rimligt prissatt), men det var så fullbokat så jag tittade på andra närliggande städer. Och så råkade jag hitta Sunlight hotel i Nyköping, som finns i den gamla tvålfabriken, och det var ett riktigt lyckokast. Så roligt, personligt och bra hotell, med härligt morgonmål.

I morse åkte vi iväg till vackra Trosa, och promenerade omkring.

De är så bra på mys i Sverige. Som här, på bryggan i Trosa småbåtshamn, hade de lagt ut dynor i trappan. Mysigt och trevligt att sitta på, och det var ju "till ingen nytta" för hamnen, bara trevligt för besökarna.

Efter att ha promenerat omkring i ett par timmar åt vi lunch och åkte sedan vidare mot Stendörrens naturreservat.

Där finns skärgård och holmar, sammanbundna med olika slags broar. Så fint.

Så småningom började det regna, och vi åkte tillbaka mot Nyköping, där det till 14-åringens lycka fanns en stor Lager 157-butik. Dagen avslutades med bastu, pool och en öl i baren på eget hotell. Riktigt bra semesterkänsla!

söndag 14 juli 2024

Båtfärd och båtfärd

 

Det var fantastiskt väder då veckans sista gäster kom, och vi åkte ut på en heldagsutfärd med båt (med lunch och kaffe på öde ö) innan vi åkte på Spruce-konsert till Farmors café. Bästa sortens sommardag!

En kompis skulle komma och vakta hundarna söndag-torsdag, och vi hade planerat att åka på en längre båtutfärd med övernattningar i Skärgårdshavet. Sommarvädret, och i synnerhet blåsten, har dock varit så oberäkneligt, så vi hade inte bokat övernattningarna (avbokningsmöjligheterna är obefintliga). På fredagen började vi tro att vi kunde boka, men bestämde oss ändå för att vänta till lördag. Och tur var väl det, för på väg hem från konserten började motorn bråka. Hem kom vi (långsamt), men vågar nog inte åka på någon längre tur innan någon kollat på motorn. Så det blev att planera om. 

Hux flux bokade vi istället båtbiljetter till Stockholm. Och när vi köade till båten tidigt på söndag morgon och regnet började vräka ner var vi ganska nöjda med de nya planerna, trots allt.

Där emellan hann vi en sväng till Tenala och åt lunch med min mor och bror. Härlig mat lagade brodern, på bilden förrätts-bruschettan. Sedan blev det grillad lax och glass med jordgubbar.

torsdag 11 juli 2024

Sociala veckan

 

Första semesterveckan pysslade vi med vanliga sommarsysslor (bar ved, klippte gräs, lagade mat, eldade bastu, åkte ut med båt och sådant) och umgicks bara med egen familj. Andra semesterveckan, som nu är på gång, är i stället ytterst social. På lördag var vi 16 personer på traditionell sommarfest här, och sex gäster blev över natten. Det var ganska svalt, men lyckligtvis inte regn, så vi kunde sitta ute tills vi fick för kallt och trängde in oss i köket för att äta efterrätt och sedan sitta och prata skräp - till klockan tre på natten, oerhört sent för oss kvällströtta typer. 

På tisdag kom nästa gäster, och vi gick tillsammans på bingo (så roligt tisdagsprogram i Västanfjärd). Onsdagen visade sig vara en oerhört vacker utflyktsdag, och vi åkte på en lång båtutfärd. Där såg vi bland annat en fin brygga, vars konstruktion krävde en närmare titt. 

Idag regnar det, men det gör inget med en sådan här mellandag. Minstingen besökte en kompis, och när maken åkte efter henne följde jag med trots regnet - man blir så väldigt sömnig i stugköket. Och regnet och fartvinden blåste minsann bort dåsigheten.
 
Tillbaka i stugan åt vi pizza som äldstingen och hennes pojkvän förberett, och sedan spelade vi ett nytt och roligt sällskapsspel där man skulle känna igen sånger och placera dem ungefär rätt i tiden. Nu bastu, och sedan ska vi väl sova gott. Och imorgon kommer nästa gäng gäster!

tisdag 9 juli 2024

Talkodag

 

Igår - när möjligast många i familjen hade möjlighet att delta - hade vi bestämt träff för att måla om garaget i Tenala. Förra sommaren hade vi låtit måla om bostadshuset, och nu såg det aningen märkligt ut när det huset var mörkgrått och garaget rött och slitet. Garaget trodde vi oss ändå klara av själva. Vädret var ju perfekt för ändamålet, så det var bara att sätta igång. 

Tjugoåringar får klättra högst upp.

Så skoj att måla, i synnerhet när man är många. Man ser minsann resultatet av sitt arbete. Och roligt att umgås samtidigt.

Till min förvåning blev vi nästan klara på en dag, med lunch- och kaffepaus - bara några plankor högst upp på andra sidan blev omålade. När man har jobbat i många timmar och blivit trött tappar man nog koordinationen så, att det kändes tryggast att lämna stegklättrandte till en annan dag. Så vi satte oss och åt middag tillsammans istället, innan vi åkte iväg till Kimito. Rolig och produktiv semesterdag.

onsdag 3 juli 2024

Semesterdagar

 

På söndagen åkte vi in till stan, plockade upp minstingen som kom från sitt skriftskoleläger, skötte en massa ärenden och deltog i husbolagets bolagsstämma. Sent på kvällen kom vi ut till lande igen med de två yngsta barnen - och nu har semestern börjat. Vädret blev omedelbart ostadigt, men det gör inget (än så länge, i alla fall).

Igår anslöt också 24-åringen, och vår plan var att plocka upp henne vid bussen, sammanstråla med mommo och åka och plocka jordgubbar. Planen lyckades väl inte till 100 %, för de hade inte längre självplock (är säsongen faktiskt över redan?), men vi åkte istället till stugan och grillade lunch och åt massor av köpta jordgubbar. Bra så.

20-åringen bakade ljuvliga bullar med brynt smör och kardemumma, och igår var det efter några mulna dagar igen läge för min favorit - morgonkaffe i solen på terrassen.

Idag regnar det. Maken åkte till Salo för att köpa en ny gräsklippare (den gamla vägrar att starta - "men är den inte lika gammal som jag?", sa 20-åringen) och för samtidigt 20-åringen, som ska tillbaka till jobbet imorgon, till bussen. De två andra sover ännu, och jag sitter i friden i stugköket med två snarkande hundar tätt intill. Här går det ingen nöd på oss.