torsdag 22 februari 2018

Kowloon-sidan

I dag har det regnat så smått hela dagen - inte så farligt, man behövde inte paraply, men inte heller så man njuter av att sitta utomhus. Vi hade kollat väderrapporten redan i går och var förberedda på regnet, så vi hade kommit överens om en sovmorgon. Och sovmorgon blev det - jag vaknade 10-tiden, och fick sedan smita ner från den nyvakna 18-åringen en halv timme senare för att hinna till hotellets kaffe- och kakservering, som slutar klockan 11. Och först efter det gick vi ut på frukost.

Vädret inspirerade inte till några längre utflykter, så vi bestämde oss för att åka över till Kowloon-sidan och kolla hur där ser ut. Vi åkte över viken med Star Ferry. Vilket trevligt koncept! De charmiga färjorna är en del av kollektivtrafiken - man betalar med sitt "busskort" och så åker man över.
Utsikten är betydligt bättre än om man åker tunnelbana. Jag måste för övrigt instämma i allt beröm jag tidigare läst om kollektivtrafiken i Hongkong - den är snabb, effektiv, heltäckande och mycket förmånlig. När vi har åkt tunnelbana och färja har en resa kostat ungefär 25 cent, och en litet längre bussresa kostade ungefär 50 cent. Rena fyndet.

Och titta vilka fiffiga ryggstöd på färjans bänkar! Man kan ta i dem och svänga dem åt andra hållet, och alltså välja åt vilket håll man vill sitta. Bänken var mycket bekväm, oberoende av håll.

Kowloon-sidan var mera som en europeisk storstad. Butikerna har stora skyltfönster, gatorna är rensopade, det hänger inga hönor någonstans och skyltarna (åtminstone de flesta) är också på engelska. Där var bitvis otroligt mycket människor - det fick våra nuvarande kvarter att verka nästan lugna.

Vi vågade oss in på en kinesisk lunchrestaurang som hade litet bilder och några ord på engelska, och fick kycklingspett och en korv (?!) med ramen-nudlar. Och te till måltidsdryck, naturligtvis. Det var dåligt med engelskakunskaperna här också, men på det här stället var personalen vänligt inställda till oss (ofta är de ganska korthuggna, inte ovänliga, men med ont om tålamod för sådana som inte förstår systemet) och fyra personer viftade ivrigt så vi skulle förstå var vi skulle vänta och vilken mat som var vår.  

Sedan tog vi oss tillbaka över viken. I morgon byter vi hotell igen och tillbringar sedan resten av tiden i Kowloon. Vi gick litet i butiker och tog sedan de långa rulltrapporna till vår middagsrestaurang.  Och så promenerade vi "hem" genom staden. Man går in till vårt hotell genom en liten dörr vid gatuplan, och man missar alltså lätt dörren. Men kvällstid lyser en så här fin fjäril på trottoaren utanför och hjälper en att hitta rätt.

21 772 steg i dag, för övrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar