söndag 25 februari 2018

Lantau och Big Buddha

I dag var det varmt! Shortsväder, och när vi startade på morgonen (nåja, förmiddagen) sken solen. Men när vi hade nått målet för dagen - Lantau - som faktiskt låg en bra bit utanför centrum med tunnelbana hade vår bekanting dimman återkommit, kanske tätare än någonsin. Trots dimman tog vi linbanan upp till Ngong Ping (delvis för att vi aldrig hittade bussen), och utsikten var fin trots att den var begränsad. 

Ngong Ping, som i broschyren vi fick beskrevs som en pittoresk by, var liten och bestod av restauranger och souvenirbutiker. Men en förmildrande omständighet var alla kor, som av någon orsak gick omkring på torget mitt bland alla människor.

De verkade ta det mycket lugnt - liksom hundarna som också låg här och var. Ibland försökte de ta någons matsäck (konstigt, ska inte kor vara mest intresserade av gräs?), men annars gick de fridfullt omkring bland människorna.

 Så traskade vi de 268 trappstegen upp till Buddhan.

Den lär vara 34 meter hög och gjord av 202 bronsstycken.

Bredvid låg ett kloster - och här berodde diset för en gångs skull inte på dimman, utan på all rökelse som brändes.

Efter vår mindfullness-aktivitet, som artonåringen uttryckte det, var det igen dags för litet mer kommersiella äventyr. Vi tog buss och tunnelbana tillbaka till Mongkok, och gick sedan på manikyr och pedikyr på ett synnerligen lokalt ställe. Ingen talade engelska (vilket man börjar vänja sig vid...), men vi pekade och viftade och lyckades förstå varandra. De verkade synnerligen fascinerade av våra stora, bleka händer och fötter - men artonåringen fick faktiskt beröm för sina vackra händer. De konfererade med varandra, och frågade sedan "English?", men när vi svarade "No, Finnish" var det sedan omöjligt att förklara var Finland låg.

Det tog länge, och efteråt var vi vrålhungriga och gick in på första bästa tvärgata och letade efter en restaurang. Det vi råkade hitta var en koreansk grill.

Så spännande! Man stekte sin mat själv på en grillplatta - vi valde kyckling och svamp. Så fick man en massa tillbehör och såser till. I plastflaskan finns te, och i rännan längst fram på plattan steks en omelett. Naturligtvis. Vi försökte fråga hur vi skulle göra, men servitörernas engelskakunskaper räckte inte till för att förklara, så de hjälpte oss i stället. Mycket trevligt, och gott.

Det var vår sista dag i Hongkong, det. Tidigt i morgon tar vi en taxi till flygfältet. Så blir det 13 timmar i flyg till London, och sedan ytterligare 3 timmar hem till Helsingfors. Och där tycks det vara 20 grader kallt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar