fredag 1 mars 2019

Trevligt i Tallinn


 
Förra fredagen, sista sportlovsdagen för barnen, hade maken och jag tagit ut en ledig dag. Vi packade bilen (över)full, med alla barn (och faktiskt nästan inga grejer), tog förmiddagsbåten till Tallinn och forsatte till Viimsi strax utanför.

Vi bodde på Viimsi Spa, och det var nog precis rätt för den här typen av semester. Där fanns ett trevligt spa med några olika bassänger och säkert 10 olika slags bastun. Vägg i vägg låg en vattenpark med alla slags vattenrutschbanor och mer spännande bassänger, som man också fick tillträde till för en rimlig extraslant. Spa-faciliteterna var utmärkta på det sättet, att det fanns spännande sysselsättning för vilda barn, men samtidigt lugna och njutbara oaser för vuxna. Snart måste de nog renovera stället, det var ställvis litet slitet, men rent och snyggt och välordnat.

Den första dagen tillbringade vi helt på hotellet, simmade och badade och åt till och med middag på hotellets pub. På lördagen ville minstingen fortfarande inte lämna hotellet, och nittonåringen och jag uppoffrade oss (inte särskilt motvilligt) och stannade kvar med henne, medan de andra tre åkte på utfärd.

Mot kvällen sammanstrålade vi igen på rummen, och promenerade sedan till restaurang Noa, där vi åt middag. Restaurangen låg otroligt fint alldeles vid stranden, hade stora fönster mot havet och var trivsamt inredd. Och maten var nog något alldeles extra.

Jag beställde det på menyn som lät vanligast (kycklingschnitzel), med tanken att kunna dela med mig till den litet kräsna nioåringen om hennes portion inte föll henne i smaken. Men, som ni ser på bilden, var det inte direkt en vanlig panerad kycklingfilé med pommes frites. Mycket, mycket gott, men klart i vuxensmak. 

Efter att ha sovit gott en natt till, och badat litet till, lämnade vi hotellet på söndag förmiddag. Det visade sig vara Estlands nationaldag, och den firades med bl.a. en militärparad. Det ville vi ju inte missa, så vi ställde oss på en mur med god utsikt och tittade i en timme på hur soldat efter soldat marscherade och pansarvagn efter pansarvagn rullade förbi. Sedan avbröt vi för lunch.

Och så åkte vi hem igen, nöjda och belåtna. Så roligt att tillbringa flera dagar med hela familjen, och så avkopplande att bo på ett spahotell. Om man kan bada (och äta gott) behöver man ju strängt taget inget annat program.

Och det estniska språket! Det är ju underbart.

Fastlagsbulle är Vastakukkel...

...och ett barnkalas med ballonger tydligen Mulli-Pallipidu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar