söndag 17 december 2017

Nya upplevelser

När våra goda vänner var hos oss på middag för några veckor sedan kom diskussionen in på rökbastun. De hade aldrig gått (inte jag heller, för den delen) och skulle gärna prova. Vi var ju inte den som var den, utan vi hakade genast på, och så googlade vi fram den närmaste rökbastun och bokade den för en kväll.

I går var det dags. Bastun var långt ute i Noux skogar, och vi körde längs mörka, snöiga skogsvägar. Fem "barn" av totalt sju fick vi med oss. Förutom rökbastun (som skymtar till höger på bilden) fanns där en vanlig bastu och en badtunna, och ett utrymme där man kunde äta.

Och jag måste säga att rökbastun var en trevlig bekantskap. Fast man tycker om att höra brasans sprakande var det oerhört avkopplande att vara i en alldeles tyst och rätt mörk bastu. Värmen var också annorlunda - man fick aldrig den där andnöden som gör att man måste gå ut ur en vanlig bastu, utan bara varmt. Till sist började det bränna på huden så man fick gå ut. Och båda mammorna doppade sig i vaken! Den nyblivna fjortonåringen var allra tuffast, hon doppade sig två gånger och dök under ytan. 

Efter ett par timmars bastande åt vi tillsammans, och sedan åkte vi hemåt igen. Mycket trevlig kväll. Jag föreslog att vi gör det här till vår nya jultradition - helgen före jul kunde vi alltid bada rökbastu tillsammans.

Och se vad vi fick i julklapp! En korg med den vilda taxen, som mamman i den andra familjen själv hade målat!

1 kommentar:

  1. Inte behöver man alltid boka en rökbastu i förväg, för det finns nog sådanna, som är öppna för allmänheten varje dag, så vi tar som exempel Saunakeskus Löyly www.loylyhelsinki.fi som öppnades i Maj 2016, där det just finns rökbastu, en till allmän bastu med en sk "aitokiuas," alltså, man äldar den med samma ide som en rökbastu, alltså i timmtals, förän man tömmer askan, kastar osbaden osv, förän det öppnar för allmänheten, samt om man som du, vill höra det sprakande ljudet, kan man boka en mindre vädäldad bastu för sitt Sällskap och förståss, finns där även en Restaurang med digert utbud för alla åldrar. Även Hanaböleträsk www.cafekuusijarvi.com, eller net i Vanda, har tom 2 olika sorters rökbastun öppna för allmänheten varje dag och även där, en Restaurang med digert utbud, man kan hyra sportutrustning osv, så om Ni inte orkar vänta till nästa år, så tag Er bara till någon av dessa och oandrasidan, om det riktigt hickar till, kan man ju ansöka om Medlemskap i Saunaseura, som har bastuutrymmen på Drumsö och även där rökbastu. Då du även skriver om Tammerfors, hörde jag just i förrgår, att det håller på att byggas en liknande bastu, som Saunakeskus Löyly i Tammerfors och här i Kiilopää www.kiilopaa.fi där jag nu firar Julen, har rök och -de övriga bastuna just öppnats för dagen klockan 15.00 och rökbastuns värmning, har därmed börjats klockan 7.00, så god jul bara och sköna stunder i rökbastun under det Goda Nya året 2018.

    SvaraRadera