onsdag 19 juni 2019

Proseccoprovning i Cartizze

I går hade de lovat regn i vår dal, så efter frukosten tog vi bilen och åkte mot prosecco-området. Efter ungefär 90 minuters färd var vi framme i Valdobbiadene, och där var det sol och 34 grader varmt! Tänk att bo på ett sådant här ställe, där man kan köra 100 km och då få det 16 grader varmare!

Jag hade googlat fram ett lunchställe, som enligt skribenten besöktes mest av lokalinvånarna - och till vår överraskning stämde det minsann. Inga menyer, inga priser och ingen som talade engelska. Med hjälp av handskrivna ord, de fem ord på italienska vi kunde och god vilja på båda håll fick vi dock en härlig lunch, svamprisotto för två och spaghetti Carbonara för tre.

Efter lunchen gick vi på en vinprovning på proseccogården Pdc. På vägen dit höll vi på att fastna på den ytterst smala vägen mellan ett hus och en mur. Jag måste stiga ut och kolla på båda sidorna och dirigera maken, som körde (att backa var ju inte heller ett lockande alternativ). När jag steg ut började hunden, som precis mött oss på vägen, att skälla, och när jag kollade mot den för att se att den inte tänkte anfalla höll jag på att stiga på en katt som solade på en sten vid vägen. Jaja, vi kom igenom utan skråmor, och väl framme på vingården sa de att så här är det - all tillgänglig mark i Cartizze används till vinodling, inte för att bredda vägar.

Vinprovningen var utmärkt. Vi fick lära oss vad man skulle titta efter (färg, klarhet, bubblornas storlek, vinets viskositet), känna i doften och leta efter i smaken. Vi fick också höra om produktionen och om området och allt annat som vi kom på att vi ville veta. Dessutom serverade de smakbitar av ostar, skinkor och kakor så vi kunde testa smakpar. Vinprovningen som skulle ta en timme tog totalt två och en halv. Det var intressant, gott och trevligt upplagt. Till vår glada överraskning tog de dessutom ingenting betalt för barnen - som fick läsk och mat - bara för oss tre vuxna.

Så körde vi "hem" igen och hann precis med ett dopp i poolen innan den stängde - och åt middag först halv nio! Vi börjar tydligen adaptera de italienska vanorna. Här hade det nog regnat, och molnen låg lägre än vår balkong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar