tisdag 4 juni 2019

Vilken helg!

Ojoj, vilken helg det har varit! Väldigt intensiv och väldigt rolig.

På lördag hade vi ju studentfest för 19-åringen, men det får jag återkomma till i nästa inlägg när jag har fått bilderna överförda till datorn. På söndag fortsatte sedan 15-åringen och jag med att åka till Tallinn för att gå på Bon Jovi-konsert.

Vi åkte över med Silja Lines konsertkryssning, och det var ett lyckat koncept. Båten gick på eftermiddagen, så vi åt middag på båten och traskade sedan från hamnen till arenan Lauluväljak. Solen sken och gatorna var fulla av andra konsertdeltagare.

Arenan var enormt stor (det ryms 50.000 åskådare, tror jag) och väldigt trevligt uppbyggd. Längst framme vid scenen fanns en stor plan, som rymde tusentals människor, och där trängdes de som ville stå nära scenen.

Bakom planen höjde sedan en gräsbeklädd kulle, så massor och åter massor av människor kunde stå på den och alla såg bra till scenen. Vi stod på kullen, men närmast scenen, och hade strålande sikt. Medan förbanden spelade sken ännu solen och det var somrigt och varmt att sitta eller stå på gräset.

Lagom till att Bon Jovi började spela, strax efter nio, sjönk solen bakom scenen (och sedan horisonten), så man kunde njuta också av ljuseffekterna.

Och konserten var så bra! Lång, och mycket fart, och bra stämning bland publiken som dansade och sjöng. Det kändes helt otroligt att över 40 000 personer, många av dem rätt berusade och de flesta finnar eller ester, glatt kunde samsas och trivas tillsammans - utan egentliga "regler" (man fick röra sig fritt på hela området) och utan synliga ordningsvakter. Vi såg inte ett enda bråk, tvärtom verkade alla vara glada och taggade, och beredda att så gott det gick ta hänsyn till varann.

Vid ett-tiden på natten var vi tillbaka på båten, trötta och frusna och hungriga och mycket nöjda. Så fick man sova på båten, och gå iland i Tallinn några timmar på måndag förmiddag om man ville.

På måndagen var ju vädret ännu mer strålande, det blåste inte ens då, så vi satt på däck och åt glass och drack kaffe och njöt av sommaren tills vi blev hungriga och gick ner och åt. Klockan fyra var vi tillbaka i Helsingfors och blev upplockade i hamnen av maken på väg hem från jobbet. Mycket lyckad resa. Och nu får vi börja följa med vem som spelar på Lauluväljak, för dit återvänder man gärna. 

För övrigt visste vi att två olika sällskap, som var på 19-åringens studentfest, skulle på samma konsert. Och under kvällen såg vi båda två! Helt utan överenskommelse eller plan, bara av en slump. Otroligt i denna folkmängd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar