torsdag 6 juni 2019

Studentfesten

Examensdagen inleddes tidigt, i vackert solsken. Lågstadie- och högstadiebarnen skulle vara i sina skolor redan klockan åtta, så vi steg upp och fixade deras frisyrer och skickade iväg dem (minstingen fick åka med sin kompis familj). Sedan hade vi en lugn morgonstund med morgonkaffe och fix av egna festutstyrslar på tre man hand med maken och studenten to be.

De två tidigare dagarna (torsdagen råkade vara en helgdag och fredagen tog jag ledigt) hade vi tillbringat i köket, i stort all vaken tid. Alla tycker om att laga mat, och vi gjorde allt från grunden - utom ostarna, då.

Vid niotiden begav vi oss till 19-åringens skola för dimissionfesten. Den pågick i nästan tre timmar och var överraskande trevlig, med tal bland annat av studenter anno 1944, 1969 och 1994. 

Och alla studenter fick sin mössa och blev besjungna.

Hemma igen fixade vi i ordning det sista.

På menyn stod bland annat lammköttbullar, vanliga köttbullar, falaffel, quinoasallad, tomat- och minimozzarellasallad, potatissallad, aioli och tzatziki, ostar, fröknäcke och bröd.

Och efterrätt, såklart. 

Gästerna var välkomna från och med klockan 14, och började genast strömma in. Totalt kom det 70-80 gäster under dagen, tror vi, och det var så roligt. Studentfester är så glada och fina, alla är på gott humör, och förutom att fira studenten, sommaren och livet får man ju träffa en massa släktingar och vänner som man inte har sett på evigheter.

Två av femtonåringens kompisar hjälpte oss med serveringen, och på studentens önskemål serverades även Aperol Spritz...

... som gjorde stor succé. Skumpan var det enda som tog slut (men det var först vid 22-tiden på kvällen), mat och övriga drycker lär vi ha för resten av sommaren.

Det var en så fin dag, och jag var så stolt över min familj. Studenten, naturligtvis, men också alla andra, som glatt och hjälpsamt drar sitt strå till stacken: lagar mat, städar, plockar fram och plockar undan, umgås och konverserar. Och glad över våra släktingar och vänner, som kommer och firar vår student och är så trevliga att umgås med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar